Somr (ODA): Žijeme si v klidu, ale špatně to snášíme

04.01.2019 15:42

Celkem V KLIDU jsme si na Nový rok připomněli ustavení České republiky 1. ledna 1993. Tehdejší rozdělení Československa proběhlo zřejmě tak poklidně, že ani prezident republiky Miloš Zeman nepovažoval za podstatné jej zmínit ve svém vánočním projevu.

Somr (ODA): Žijeme si v klidu, ale špatně to snášíme
Foto: ODA
Popisek: Zdeněk Somr, místopředseda ODA

ALE řada Čechů a Slováků se nikdy nesmířila s faktem, že společný stát rozdělili politici bez toho, že by se občanů zeptali. Co na tom, že česko-slovenské skvělé bezproblémové a všestranné vztahy více než dvacet let dokazují, že naplnění vlasteneckých tužeb nemusí být spojeno s násilím a politickým šovinismem.

Česká republika V KLIDU využívá největší hospodářskou konjunkturu za posledních několik desetiletí. Ta pramení především z našeho ukotvení v Evropské unii, nejsilnějším a nejbohatším uskupení států světa, neboť tam směřuje 84 % našeho exportu (který tvoří 80 % našeho HDP). ALE řada občanů má pocit, že by stát mohl rozdávat víc. A v tom je podporuje i vláda, když v parlamentu prosadila levicový státní rozpočet na rok 2019, který je postaven na pohodlných příjmech a přidává velkoryse řadě sociálních skupin. Místo úspor zejména na byrokracii státu se Česko i příští rok plánuje zadlužit a nemá tak žádné rezervy pro případ možné recese. Co na tom, že světové trhy už celé měsíce klesají v obavách z nastupující obchodní války mezi USA a Čínou nebo z oslabení ekonomiky zřejmě všech členů EU po očekávaném vystoupení Velké Británie z EU. Co na tom, že hrozba další světové hospodářské recese je za dveřmi a Česko jako malá a otevřená ekonomika bude patřit k nejohroženějším.

Žijeme V KLIDU také díky členství České republiky v NATO, které bylo a je zárukou, že vojensky naši vlast nikdo neohrožuje, protože ji brání dle smluvních dokumentů před potenciální agresí všech ostatních 28 členských států v čele s USA. ALE řada občanů i část politiků má pocit, že je to další diktát, jen Moskvu vystřídal Washington. Co na tom, že napětí v mezinárodní politice by se dalo krájet – Krym, Donbas, Sýrie, Afghánistán jsou jen některá ohniska a další přibývají.

Uvidíme, na jakém mezinárodním pozadí si v roce 2019 Česká republika připomene své 20leté členství v NATO a 15leté členství v EU. Zásadní budou zřejmě oslavy 30. výročí Sametové revoluce ze 17. listopadu 1989. Výročí bude také nepochybně výzvou pro demokratické strany, aby hledaly programové koncepty a nové styly komunikace.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…