Soud uložil Pirátům pokutu za video s předsedou

28.01.2014 19:51

Prohlášení Pirátské strany v souvislosti s neoprávněnými nároky společnosti Lego na vynucovací pokutu, které Lego uplatňuje vůči Pirátské straně.

Soud uložil Pirátům pokutu za video s předsedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Výrobce hraček Lego přiměl Městský soud v Praze, aby České pirátské straně uložil vynucovací pokutu ve výši 30 tisíc Kč. Hračkářské společnosti vadí, že Piráti zveřejnili na Internetu video ze serveru politickaosobnost.cz, na kterém mluví předseda strany Ivan Bartoš. Piráti proti verdiktu podají odvolání, o kterém bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Podle Lega video s rozhovorem obsahuje jeho postavičky, a Piráty tak obvinilo z toho, že porušují předběžné opatření soudu. Soud v předběžném opatření z října 2012 Pirátům zakázal vysílat jejich tehdejší předvolební spot se žlutými figurkami, protože údajně mohl zasahovat do dobré pověsti společnosti Lego. V tomto případě jde však o úplně jiné video, které žádné figurky neobsahuje. Na videu je celou dobu předseda strany Ivan Bartoš a redaktor Deníku politika Ondřej Záruba.

„Nechápeme, proč Lego platí takové obrovské peníze patentové kanceláři pana Čermáka, když ani není schopna zkopírovat správný hypertextový odkaz. Podle rozhodnutí, které nám od soudu přišlo, ten návrh na exekuci žádný soudní úředník asi ani nečetl, protože návrh neobsahuje žádné doložení skutečnosti, že bychom porušili soudní rozhodnutí, kterému jsme naopak vyhověli už v říjnu 2012," říká Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

Podle České pirátské strany tento podivný proces pouze dokresluje neutěšenou situaci s rozpínajícím se copyrightem a neomezenou mocí soudních exekutorů a vykonavatelů, kterou Piráti kritizovali ve volebním programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…