Soukromníci: Provozovatel a zákazník si mají určit, jestli se bude v hospodách kouřit! Předseda Petr Bajer očekává další vlnu krachu podnikatelů

30.05.2017 14:59

Strana soukromníků ČR od začátku ostře vystupuje proti protikuřáckému zákonu, stejně jako proti všem restrikcím, které omezují už rozběhlé podnikání a nastavují nové podmínky pro stávající byznys. Prohlásil to v reakci na blížící se platnost omezení kouření v restauracích a barech předseda Soukromníků Petr Bajer. "Jednoznačně by si o tom, jestli bude restaurace kuřácká či nikoli, měli rozhodovat jen a pouze ti, kteří ji provozují. Samozřejmě zákazník si pak zase sám vybere, jestli půjde tam či onam," řekl předseda Soukromníků.

Soukromníci: Provozovatel a zákazník si mají určit, jestli se bude v hospodách kouřit! Předseda Petr Bajer očekává další vlnu krachu podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ScČR Petr Bajer

Podle něj je tzv. "antikuřácký zákon" po EET a dalších omezujících opatřeních pro podnikatele "posledním hřebíčkem do rakve". Jak Petr Bajer dodal, je mnoho restaurací, především v menších městech či na vesnicích, které jsou více závislé na množství vytočeného piva než na roznesených obědech. "Spousta hospod už skončila, protože se už provozovatelé nechtějí stavebně přizpůsobovat nesmyslným požadavkům zákonodárců jako byly například oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Teď očekávám další vlnu," doplnil předseda Soukromníků.

Plánované kontrolní hlídky zákona jsou podle Bajerova názoru návratem do 30. či 40. let. "Sám si navíc jako předseda sportovního klubu nedokážu představit, jak budu moci ručit za to, že mi ve sportovním areálu někdo nekouří. Jsem rád, že vůbec udržím dobrovolnou pořadatelskou službu, tohle po nich opravdu chtít nemohu," dodal Petr Bajer s tím, že on sám je odnaučený kuřák a měl by tak být zapřisáhlým odpůrcem nikotinu.

Jak dále Petr Bajer uvedl, hrozí problém i s vlastníky bytů v okolí restaurací. "Budou mít problém nejen s kouřem, pokud budou bydlet nad restaurací a kuřáci se jim shromáždí pod okny, ale samozřejmě i s hlukem v nočních hodinách. Jak má hostinský ještě hlídat, co dělají hosté venku," ptá se. A zdůrazňuje, že Soukromníci budou prosazovat opětovné zavedení kouření do hospod, kde se nevydává jídlo, a to bez omezení. "Tam, kde se vaří, bohatě postačí oddělené prostory," dodal předseda Bajer.

Podle něj jsou v jiném zákoně ještě další úskalí, jako například, že má hostinský ručit za to, že mu do restaurace už někdo nepřišel v podnapilém stavu. "Nevím, jestli si to předkladatelé představovali po vzoru letišť, kde jsou bezpečnostní rámy, tak že by se instalovaly nějaké s měřením alkoholu v dechu," s nadsázkou zaspekuloval Bajer s tím, že o takovém detektoru doposud neslyšel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice