Staněk (ČSSD): Vítězství jednoho a prohra druhého? V Olomouci ne

31.03.2015 14:25

Koalice čtyř stran, která tvoří Radu města Olomouce, včera představila základní teze a cíle, s nimiž chce v následujících letech řídit Olomouc. Představitelé stran ČSSD, KD-ČSL, ODS a TOP09 na tiskové konferenci prezentovali Programové prohlášení Rady města Olomouce na období 2014-2018. Tento dokument schválila městská rada na mimořádném zasedání ve středu 25. března.

Staněk (ČSSD): Vítězství jednoho a prohra druhého? V Olomouci ne
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Po komunálních volbách v říjnu 2014 vytvořily tradiční demokratické politické strany ČSSD, KDU-ČSL, ODS a TOP 09 v Zastupitelstvu města Olomouce většinové koaliční uskupení pro bezpečnou a prosperující Olomouc na volební období 2014–2018,“ uvádí preambule programového prohlášení.

Jeho signatáři přidávají zásadní slib: „Občanům města se zavazujeme, že při svých politických rozhodnutích budeme vždy dbát o to, aby v popředí našeho zájmu byla Olomouc, coby město přívětivé a bezpečné pro život všech generací.

Budeme usilovat o město otevřené podnikatelským aktivitám, jež nebudou zatěžovat životní prostředí, o město s hodnotným veřejným prostorem, o město univerzitní, o město atraktivní pro návštěvníky z České republiky i z celého světa.“

V následujících dvanácti kapitolách se věnují podrobně jednotlivým kapitolám, které ovlivní život města a jeho obyvatel. Jedná se například o kapitoly Komfortní a bezpečná doprava, Moderní a kvalitní vzdělávání, Bezpečná Olomouc pro všechny, Více pracovních míst, Rozvoj města a protipovodňová ochrana, Občanům vstřícné město a další.

„Principem koaliční spolupráce není jednoznačný výhra jednoho člena koalice a prohra jiného. Programové prohlášení se rodilo v dlouhých diskuzích, přičemž byly samozřejmě nutné kompromisy. Na všech podstatných cílech jsme se nakonec shodli,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Jak dodal, řadu prvků měly strany společné už ve svých volebních programech, jiné body ale bylo nutné obšírně projednat. „Z našeho pohledu je podstatné, že v programovém prohlášení není nic, s čím bychom byli principiálně v rozporu. Naopak jsem přesvědčen o tom, že předložené cíle jsou reálné a mají potenciál prospět rozvoji Olomouce,“ uvedl náměstek primátora Martin Major a konkretizoval jeden z programových cílů: „Zasadíme se o co nejrychlejší a účelné dobudování protipovodňových opatření, to považuji za podstatný cíl.“

S hodnocením kolegů souhlasil i další z náměstků, Aleš Jakubec. „Ne ve všem jsme se shodli, některá nesystémová opatření mě osobně příliš sympatická nejsou. Nicméně kompromis jsme našli,“ pokračoval Aleš Jakubec. „Klademe důraz na opravdu hospodárné chování města a chceme také zpracovat koncepci trvale udržitelné městské mobility,“ komentoval programové prohlášení náměstek Aleš Jakubec.

„Naším dalším důležitým úkolem je nastavit podmínky pro účelné a efektivní čerpání evropských dotací v novém programovacím období. To, že stojíme na počátku nového plánovacího období, mimo jiné znamená, že připravujeme rozvoj města ne na čtyři roky, ale třeba na deset patnáct let dopředu,“ doplnil kolegy náměstek Ladislav Šnevajs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…