Stanjura (ODS): Proč má žádost o ošetřovné šest stran?

21.04.2020 20:36

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

Stanjura (ODS): Proč má žádost o ošetřovné šest stran?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo. Když jsme mluvili o tom, kdo má jaké stranické tričko, tak možná paní ministryně jako výraz pokání si dneska vzala modrou. Protože vzal jsem si stenozáznam a porovnal jsem to s dnešními slovy paní ministryně, která vlastně říkala, ono to trvá déle, než jsme čekali, takže já a vláda jsme zareagovali a přicházíme s návrhem zákona. Co nám řekla paní ministryně 24. března poté, co jsme odhlasovali ten návrh zákona? To může trvat týdny a dlouhé měsíce. To nám řekla 24. března, když jsme kritizovali, že třikrát řekla paní ministryně tady od toho stolku nesouhlasím. Nejprve byl návrh pana předsedy Jurečky 80 %. Nesouhlas. Poté návrh pana poslance Bauera 80 %. Nesouhlas. Poté byl třetí návrh paní předsedkyně Markéty Adamové Pekarové. Nesouhlas. 24. března. Dneska vláda v legislativní nouzi nás zatěžuje tím, co mohlo být dávno vyřešeno. Ale to už říkali moji předřečníci.

Já mám konkrétní dotazy na paní ministryni. Je 21. dubna. Paní ministryně, kolik občanů požádalo o ošetřovné za měsíc březen? Kolik těch žádostí je vyřízeno? Kolik peněz se odeslalo? A proč ta žádost má šest stran pro jednoho zaměstnance, když to dělá zaměstnavatel? Šest stran, které se musí naskenovat a poslat například přes datové schránky. Šest stran!

Co jste dělala 24. března? Proč jste byla proti, když jste už tehdy vy sama říkala, že to může trvat dlouhé týdny a měsíce, abyste nám dneska řekla, ono to trvá déle, než jsme čekali? Vy, členka vlády, která už v té době říkala, budeme žádat o prodloužení nouzového stavu. Už v té době jste veřejně členové vlády říkali, jak ty školy budou pravděpodobně dlouho zavřené. Jenom politická pýcha vás vedla k tomu, že jste řekla nesouhlas!

Není tady superministr všeho možného - průmyslu, obchodu, dopravy, vicepremiér pro vědu, výzkum, inovace, vrchní slibotechny, který, nevím proč, se rozhodl, že ošetřovné pro OSVČ bude vládním nařízením. Budiž.

Včera jsem se dočetl v tisku, a já jsem se chtěl zeptat pana ministra, ale on tady není, asi rozděluje dotace, že přišlo od OSVČ 55 000 žádostí za březen a že k včerejšímu dni bylo rozhodnuto v 5 000 případech, to je 10 %. Končí nám duben. A jestli ta čísla jsou pravdivá, to já nevím, to ví MPO, tak 90 % živnostníků ještě nemá ošetřovné za březen. A už by měli během příštího týdne poslat žádost za duben. Těch 424 korun na den - říkám to dobře (k ministryni Maláčové), myslím, že jo - mě by zajímalo jakému platu to přesně odpovídá, když to přepočteme, ať je to 60 nebo 80 %, abychom měli představu, nakolik si vláda ocenila příjem živnostníka. Je to nízká částka a ještě se nevyplácí. Je to jako s tím COVIDem. Pamatujete si? 16. března vyhlášen COVID 1, 20. března tiskovka ministra průmyslu a obchodu, jak je to skvělý a úspěšný program, že je vyčerpán. I já jsem si říkal: super, to je dobře, bezúročné půjčky pro naše podnikatele, za tři dny to stát zvládl a rozdělil. Hle, k včerejšímu dni po jednom měsíci z 3 200 žádostí prozkoumáno 1 600, 1 600 ještě neprozkoumáno a z toho 1 400 zamítnuto.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Takže jedna věc je program, vyhlášení programu a druhá věc, a už uplynula dostatečně dlouhá doba, aby vláda říkala, jak ty programy vlastně fungují. Proč například u programu ANTIVIRUS se na nás obracejí desítky a desítky zaměstnavatelů, že jim to pořád někdo vrací. Tak buď přijmeme hypotézu, že skvělá vláda, skvělá paní ministryně a skvělý úřad to vymyslel a jsou úplně pitomí ti, kteří žádají, a nebo přijmeme hypotézu, že ten systém je příliš složitý, byrokratický a mnozí to prostě nezvládnou. Já se přikláním k hypotéze B, ne k hypotéze A. Nevím, kdo vymyslel, že v programu ANTIVIRUS musíte mimo jiné doložit smlouvu o zřízení bankovního účtu. To mohl udělat jenom někdo, kdo nikdy nic neprovozoval a nikdy nefungoval. Hlavně, že ty firmy z těch účtů posílají každý měsíc sociální pojištění. To ten stát neověřuje, chodí to. Zaplatíte o dva dny později, přijde penále, dva dny - sjetina. (Ministryně Maláčová mluví od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Není to pravda? Možná, že teď ne, těch šest týdnů, ale jinak je to prostě pravda. Paní ministryně říká, že můžete platit sociální pozdě a nikdo vás nebude penalizovat. Dobrá zpráva. Já myslím, že to není pravda, ale když to říká paní ministryně, tak to asi pravda bude.

Takže všechny programy, nebo ne všechny, ale většina těch programů je příliš byrokraticky náročná. A podle mě to vychází z přístupu, že všichni jsou sprostí podezřelí, všechny je třeba prověřovat, dokládat. Představte si, že nemůžete čerpat z programu ANTIVIRUS, protože dlužíte státu. Ale to je složité nedlužit státu, když vám zavřou provozovnu a nemáte peníze a neodvedete. (Ministryně Maláčová namítá od stolku zpravodajů, že to není pravda.) No je to pravda, paní ministryně, je to pravda. Já vám ty maily budu klidně přeposílat. Jestli je budete sama vyřizovat, nebo to dáte někomu jinému, je to úplně jedno. Vzpomeňte, sama jste přiznala, že v prvních dnech bylo 70 % žádostí vráceno pro chybné vyplnění. Kde je chyba? Na straně těch, kteří to vymysleli, nebo těch, kteří to podávají? Já myslím, že odpověď je jednoznačná: na straně těch, kteří to vymysleli.

Takže na jedné straně máme tiskovky, kde se ministři chválí, jak všechno funguje, a pak zjistíte, že v mnoha programech těm lidem vlastně peníze nedorazí ani po měsíci. To je velký problém. A problém tohoto tisku je, my ho samozřejmě podpoříme, proč by ho opozice nepodpořila, když je to její tři týdny starý původní návrh, že to děláme nadvakrát. Proč nás zase ženete do legislativní nouze? Protože jste nechtěla dát opozici za pravdu. To je celé. Přitom sama jste tady tvrdila, že to bude trvat týdny a měsíce. Kolik jste ušetřili za těch 19 dnů, kdy bylo 60 %? To by mě zajímalo, protože já žádný jiný důvod nevidím, než že jste chtěli ušetřit 19 dnů těch 20 %. Pak už jste i vy musela, paní ministryně, uznat, že argumenty opozice byly pádné. A byla to opozice jako celek, která tady hlasovala. Můžete se podívat na tu sjetinu. Jenom poslanci ANO, České strany sociálně demokratické a, abych nezapomněl, Komunistické strany Čech a Moravy hlasovali proti 80 %, aby dneska slavnostně hlasovali pro. Už jenom očekávám tiskovou konferenci, kde se paní ministryně pochválí, jak to tady prosadila. To bychom ten kruh úplně uzavřeli: proti návrhu, proti návrhu, proti návrhu, teď je to můj návrh: pro návrh, jsem skvělá, prosadila jsem to.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…