Stanovisko odborného mluvčího ČSSD pro zemědělství senátora Jana Hajdy

23.02.2015 13:56

Projednávání novely vinařského zákona je provázeno vzrušenými emocemi, zvláště ta část, která se týká prodeje sudových vín.

Stanovisko odborného mluvčího ČSSD pro zemědělství senátora Jana Hajdy
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Hajda (ČSSD)

Z různých stran se objevují dezinformace, prezentované jako finální verze Ministerstva zemědělství ČR, ačkoli je celá záležitost ještě ve stádiu projednávání.
Podle analýzy trhu zpracované renomovanou agenturou Ernst & Young se v roce 2014 prodalo 100 mil. litrů vína bez evidence. Tato vína velmi často nevalné kvality devastují trh a práci poctivých vinařů, které hájí ČSSD. (Byla to ČSSD, která se zasadila o výsadbu 7 tisíc ha vinic na Jižní Moravě.)

Navíc se tato nekvalitní a nezdaněná vína prodávají rovněž v zařízeních jako garáže, květinářství apod., tj. v prostorách, které nevyhovují potravinářským předpisům a díky jinému předmětu podnikatelské činnosti, tak unikají pozornosti kontrolním orgánům Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pokud se týká prodeje sudových (moravských) vín, ČSSD připravila vlastní návrh prodeje sudových vín, která budou pod kontrolou a řádně evidována. Při jednání na Ministerstvu zemědělství ČR byl tento návrh, tak jak jsem ho přednesl akceptován. Nejsme pro omezování prodeje domácích sudových vín, což by výrazně poškodilo většinu vinařů, ale i zahraničních pokud jsou prodávána a evidována dle norem a řádně zdaňovaná.  Jsme si vědomi významu vinoték při prodeji a propagaci vín.

Současný „křik“ je zástěrkou v boji proti pořádku na trhu určité skupiny vinařů a platí zde, že potrefená husa křičí nejvíce.

Za nehorázné vyjádření považuji také stanovisko ODS, která doporučuje využívat současných kontrolních orgánů a předpisů. Zvláště, když za vlády pana Topolánka, Nečase, Kalouska, Bendla došlo propouštěním celníků a pracovníků České zemědělské potravinářské inspekce de facto k eliminaci této činnosti a vytváření podmínek pro šedou ekonomiku (daňové úniky, DPH, daně z  příjmů dosahují až 5 mld. Kč).

ČSSD, proto naopak doporučuje posílení kontrolních orgánů a přijetí opatření k maximálnímu omezení šedé ekonomiky.

To, co je v současném období možné na trhu s vínem v ČR je v okolních státech nepřípustné. Proto bude ČSSD v rámci koalice podporovat:

- Posílení orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce;
- Posílení činnosti Celní zprávy;
- Zvýšení kontroly kompetentních orgánů se zaměřením na bezpečnost a hygienu potravin;
- Chce kvalifikovat falšování potravin (i vína) jako trestný čin;
- Chce dále, aby dovoz vína byl průhledný a cesta od dovozce po spotřebitele musí být jasně dokumentována.

Rovněž naši koaliční partneři budou podporovat vše, co přispěje k čistotě trhu a ochrání práci poctivých vinařů. Tímto chceme vytvořit podmínky pro vyčerpání kvóty na výsadbu a nutnou obnovu cca 50 % vinic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hajda - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.