Starosta Hocke: Mašovská škola se ukázala v novém kabátě

06.09.2021 13:49

1. září se konalo v Mašově slavnostní otevření nově zrekonstruované základní školy. Akce se zúčastnila i široká veřejnost, která si mohla prostory prohlédnout a na fotografiích v jednotlivých třídách sledovat průběh úprav. Stavba trvala déle než 1 rok.

Starosta Hocke: Mašovská škola se ukázala v novém kabátě
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Turnova Ing. Tomáš Hocke (BPP)

Jak v úvodní řeči zmínil starosta Turnova Tomáš Hocke, stavba a zvláště stavba školy stojí za to, abychom si ji společensky připomněli.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

„Nejde o samozřejmost, že stavby kolem nás rostou, ale je to o rozhodnutí řady lidí,“ sdělil. Jak pokračoval, mašovská škola to neměla nikdy jednoduché, obzvláště po roce 2000, kdy se uvažovalo, že ji město zruší a děti budou chodit do velkých turnovských škol. „Nakonec jsme se rozhodli, že si ji necháme, zjistili jsme, že malá škola má své výhody. V průběhu let jsme došli k tomu, že by bylo dobré školu rekonstruovat a v další fázi jsme zjistili, že je potřeba ji také rozšířit,“ popsal.

Rozčarování přišlo, když se začalo projektovat a ukázalo se,  že cena za rekonstrukci je dvojnásobná, než se očekávalo. Nastalo tak velké rozhodování. Výsledek určitě stojí za to, i když cesta nebyla jednoduchá. „Vybrali jsme firmu velmi odvážně s velkým časovým předstihem – děti totiž odešly kvůli koronavirové pandemii dříve, a tak jsme začali stavět. Bojovali jsme se základovými poměry, aby nám stará škola nesjela do stavební jámy a bojovali jsme více než rok. Nakonec se vše povedlo a stojí zde důstojná veřejná budova, hlavně architektonicky pěkná, která udává určitý tón a směr a snoubí se v ní historická část s novou moderní částí,“ popsal Tomáš Hocke. Na závěr dodal, že částka za rekonstrukci se vyšplhala na více než 43 milionů korun.

Zároveň připomněl, že resty jsou především v okolí objektu, protože deštivé prázdniny úplně nepřály sadovnickým úpravám. To zásadní, kam všichni směřovali, bylo, aby zde dnes ráno v 8 hodin zasedli všichni žáci, a to se podařilo. Poté starosta Turnova představil celý tým lidí, kteří se na stavbě podíleli. Ti se pak chopili nůžek a následovalo stříhání pásky.

Akcí provázela radní Eva Kordová, která také uvedla křest knihy vydané u příležitosti znovuotevření školy po rekonstrukci a blížícího se výročí 150 let školství v Mašově. Kniha nese název Turnovsko (nejen) z nebe a jedná se o díl věnovaný právě mašovské škole. Jelikož  škola leží kousek od skal Českého ráje, křtilo se právě pískem z této lokality. 

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…