Starosta Hocke: Rok 2020 se ponese ve stavebním duchu

19.01.2020 16:50

Město Turnov plánuje i v roce 2020 věnovat podstatnou část svého rozpočtu na stavby či rekonstrukce. Pojďme se podívat, co je v letošním roce v plánu.

Starosta Hocke: Rok 2020 se ponese ve stavebním duchu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Turnova Ing. Tomáš Hocke (BPP)

Komunikace

„V komunikacích budeme pokračovat s rekonstrukcí II/610 a ulicí Přepeřskou od křižovatky s Nudvojovickou až po Přepeře, včetně vybudování nového chodníku od stavebnin k ulici Nudvojovická,“ zmínil starosta Tomáš Hocke. Náklady na chodník jsou odhadovány na 1,4 milionu korun, město zažádalo o dotaci do IROP-MAS a výsledek bude znám v březnu letošního roku. Budou pokračovat práce na mostě přes Jizeru pod taktovkou ŘSD, bude provedena rekonstrukce Komenského ulice za 8 milionů korun a opraven vjezd včetně nového chodníku do obchodně-výrobní zóny Vesecko v částce 2,3 milionu korun. Snad dojde i na autobusovou zastávku u Lidlu v ceně milion korun. Ještě budou probíhat jednání se společností Lidl ohledně kofinancování.

Z běžných výdajů na komunikace v částce 1,5 milionu korun můžeme jmenovat běžnou údržbu za 0,7 milionu, opravu splavených cest v Metelkových sadech za 0,3 mil. korun.

Z kapitálových výdajů se plánuje v rozpočtu s veřejným osvětlením a chodníkem v Pekařově ulici za částku 1,3 mil. Kč, dále řešení parkování za Granátem na sídlišti Výšinka za 0,5 milionu. Nová autobusová zastávka Turnov, u masny (v ulici Sobotecká) by měla vzniknout za 0,5 milionu a opravená by měla být část chodníku v ulici Alešova za 0,5 mil.Kč.

Milionová rezerva slouží pro drobné podněty od občanů či závady nad mapou.

Školské stavby

V lednu letošního roku se začalo budovat oddělení pro děti mladší tří let v Mateřské škole ve Zborovské ulici, a to za 4 miliony korun. Město zaplatí z rozpočtu 0,4 mil. korun a zbytek pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Hotovo by mělo být v červnu 2020. Stavbu provádí firma REN-LOK s. r. o. z Liberce.

„I nadále chceme pokračovat ve velkém projektu „Modernizace základních škol", v rámci kterého dojde k rekonstrukci a vybavení jazykových a přírodovědných učeben a především bezbariérovosti,“ sdělil Hocke. Na modernizaci základních škol za 22 milionů město Turnov získalo opět dotaci z IROPu ve výši 19,5 milionu korun.

Prvního května 2020 začne rekonstrukce základní školy v Mašově, kterou provede firma World Invest, v. o. s. za 44 mil. korun. Rekonstrukce skončí 31. května 2021 a po celou doby přestavby bude výuka dětí probíhat v bývalé Integrované střední škole v Alešově ulici.

Na Základní škole Skálova se plánuje 4. etapa výměny oken za 1,25 mil. korun. V základní škole Žižkova je na programu úprava podlahových krytin a osvětlení ve třídách za 0,3 mil. korun a 2. etapa výměny oken v hodnotě kolem jednoho milionu korun. Výměna povrchu hřiště u ZŠ 28. října bude stát městský rozpočet 1,5 milionu korun. „Na hřiště jsme získali dotaci z Libereckého kraje,“ přiblížil situaci starosta Turnova.

Stavby pro sociální využití

Bývalá nevyhovující budova FOKUSu ve Skálově ulici bude začátkem roku 2020 zbourána a na místě vznikne nový objekt, na který Turnov obdržel dotaci z IROPu ve výši 17 milionů korun, z rozpočtu doplatí cca 5 milionu. Nyní sídlí klienti FOKUSu ve Skálově ulici v budově bývalého úřadu.

Pokračuje stavba Domova se zvláštním režimem tzv. Alzheimer centra v ulici 5. května v blízkosti Zdravotně sociálních služeb. Na stavbu město využije dotaci z programu Ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 31 milionů korun. Celkově stavba vyjde na téměř 40 milionů korun, 1 milion korun bude stát vybavení objektu. „První klienty Alzheimer centrum přivítá v lednu 2021,“ sdělila místostarostka Petra Houšková, která má sociální služby ve své gesci. "Zdravotně sociální služby Turnov realizují výběrová řízení na vybavení centra, musí přijmout a zaškolit řadu nových zaměstnanců, v součinnosti s Krajským úřadem Libereckého kraje je řešeno financování provozu,“ doplnila místostarostka Houšková.

7,3 milionů korun půjde na modernizaci krajské nemocnice Liberec.

Bytový fond města

V bytových zónách se pokusíme o zasíťování ulice Nad Šetřilovskem na Hruštici za 13 milionů korun, z čehož získá město 3,9 milionů korun od vlastníků pozemků. Největší položkou bude zateplení střechy a celého objektu Domu s pečovatelskou službou v Granátové ulici za 14 milionů korun, které má město v bytovém fondu z nájemného. V plánu je i rekonstrukce rozvodů teplé a studené vody v penzionech č. p. 2031 – 2032 za 400.000 korun.

Projekty

Z projekčních příprav se bude pracovat na nové budově knihovny ve Skálově ulici, jejíž návrh vyhrál Ateliér A69. Cena za projekční práce činí 1,96 mil. korun bez DPH a náklady na stavbu nové knihovny ve Skálově ulici jsou odhadovány na 50 milionů korun bez DPH, z čehož samotná stavba má stát 45 milionů korun.

Budeme řešit dostavbu turnovského divadla i revitalizaci Stebénky. Také se rozběhly práce na projekční přípravě Revitalizace sídliště Na Výšince a sídliště Přepeřská. Připravuje se studie na Rekonstrukci a dostavbu haly TSC včetně veřejných prostor v okolí.

To je výčet nejzajímavějších investičních akcí, z těch drobných už se často stává samozřejmost. Nyní se rozběhnou práce na výběrových řízení na dodavatele jednotlivých staveb, což někdy bývá trochu oříšek. „Věřím, že se nám podaří postavit a zrekonstruovat co nejvíce věcí z různých oblastí a částí města,“ dodal starosta Tomáš Hocke.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…