Starosta Jiraský: Město podporuje projekt technického muzea

04.10.2022 20:41

Představitelé města a Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě se dohodli na budoucí spolupráci v rámci projektu Technické muzeum Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě, které by mělo vzniknout v areálu bývalé zemědělské školy v ulici Kpt. Poplera.

Starosta Jiraský: Město podporuje projekt technického muzea
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Vysokého Mýta František Jiraský (Nezávislí)

„S Pardubickým krajem jsme se před časem dohodli a část areálu, konkrétně pozemek s hřištěm za školou, jsme převedli na město. Chceme tam vybudovat poměrně rozsáhlé sportoviště,“ řekl starosta František Jiraský. Větší část areálu si Pardubický kraj ponechal pro stavební školu a regionální muzeum. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Část areálu bude i nadále využívat stavební škola a v další části by po rekonstrukci mělo vzniknout muzeum zaměřené na technické památky, které bude plnit funkci kulturního a kreativního centra celokrajského významu. „Město tento záměr vítá, protože dojde ke zvýšení atraktivity města, zvýší se cestovní ruch a umožní vznik nových pracovních příležitostí. Proto jsme se s ředitelem muzea dohodli, že uzavřeme memorandum o spolupráci, ve kterém budou stručně shrnuty hlavní oblasti budoucí spolupráce,“ řekl starosta. Spolupráce mezi městem a technickým muzeem se bude týkat akcí pro veřejnost, podpory výuky žáků základních škol i například zapojení dobrovolných hasičů do údržby a propagace hasičské techniky.

Vysokomýtské regionální muzeum dlouhodobě trpí nedostatkem prostor, proto usilovalo o nové. Tím, že muzeum získá část areálu, se jeho potřeby naplní. „Projekt by měl pomoci s prostory a zároveň by měl přispět k tomu, že se muzeum bude více profilovat jako technické muzeum Pardubického kraje. Má to svoje opodstatnění, protože ve Vysokém Mýtě máme Muzeum českého karosářství a další technické sbírkové předměty, jako hasičské stříkačky, autobusy... Kraji se myšlenka technického muzea zalíbila, proto nás vybídl, abychom podali žádost do projektu kulturních a kreativních center,“ řekl Jiří Junek, ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Smlouva o spolupráci je součástí podávané žádosti. „V polovině září se odevzdala žádost a přibližně v půlce října by měl Pardubický kraj vědět, jestli náš projekt uspěl,“ dodal Jiří Junek. Podle nastavených pravidel dotace by měl být projekt dokončen v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…