Starosta Kalina: Nedošlo k žádnému odklonu peněz Ukrajincům na úkor Čechů

22.04.2022 17:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ukrajinským uprchlíkům.

Starosta Kalina: Nedošlo k žádnému odklonu peněz Ukrajincům na úkor Čechů
Foto: archiv starosty
Popisek: Bývalý starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti)

Pojďme si tu situaci s uprchlíky shrnout. Pěkně v klidu a s nadhledem...

Původní černé scénáře, ve kterých mělo město stravování uprchlíků platit ze svého, se nepotvrdily! Náklady na zvládání krize jsou tedy v řádech maximálně stovek tisíc Kč a pro město snesitelné aniž by to ovlivnilo jeho chod a plánované investice. Opravy silnic budou, dotace do sportu a kultury budou. Rekonstrukce veřejného osvětlení bude. Nemusíme z našich plánů nic měnit a rušit investice.

V tuto chvíli je v Mariánských Lázních umístěno zhruba 1250 uprchlíků z Ukrajiny.

90% z našich nových obyvatel tvoří matky s dětmi. Tento počet se již nebude významně měnit. Každopádně ne směrem nahoru. KACPU (krajské asistenční centrum pomoci uprchlíků v Karlovarském kraji) již oznámilo na NACPU (národní asistenční centrum pomoci uprchlíkům), že jsou kapacity pro Karlovarský Kraj přesyceny. Nejde ani tak o samotné ubytovací kapacity, ale hlavně o doprovodnou infrastrukturu a školství.

Zda a kdy vyrazí někteří z nich zpět domů, to nelze odhadnout. Záleží to na vývoji na Ukrajině a na tom, kdy Ruská federace zastaví své válečné snahy. Nicméně informace o tom, že řada z uprchlíků čeká jen na konec války, aby se mohli do vlasti vrátit, máme.

V tuto chvíli je zásadní zejména postarat se o děti a naučit je náš jazyk. Za tímto účelem jsou od tohoto týdne zřízeny adaptační skupiny, kam děti na 4 hodiny denně dochází a učí se ČJ.

Řada maminek si již našla nebo hledá práci. Nechtějí být závislé na sociálním systému.

Často padá otázka... jak je možné, že jsou tu i někteří muži, když mají na Ukrajině brannou povinnost?

Vysvětlení je jednoduché. Na muže, kteří mají 3 a více dětí, se tato povinnost nevztahuje a důležitější je, aby se postarali o rodinu.

Pomoc Ukrajincům nikterak nenarušila a nezměnila stávající sociální systém. Nedošlo k žádnému odklonu peněz Ukrajincům na úkor Čechů. Všechny sociální dávky (rodičovská, matky samoživitelky, důchody...) jsou našim občanům vypláceny stejně jako před válkou na Ukrajině.

Nikdo se nesnaží tvrdit, že žijeme v utopii, ale problémy, na které je poukazováno, nemáme kvůli uprchlíkům. Ti s tím nemají nic společného.

Ano, je to pro nás obtížná doba kdy se migrační vlna spojila s vlnou inflační a doléhají na nás vysoké ceny téměř všeho. A ano, ty dvě věci spolu souvisí. Ale ani jedna není vinou žen a dětí, které potkáváte na ulicích v Mariánských Lázních.

Asi nejdůležitější myšlenka tohoto mého textu je - snažte se vyhýbat paušalizaci! Neplatí rovnice "je jeden špatný ukrajinec = všichni ukrajinci jsou špatný". Posuzovat celou společnost na základě chování jednotlivce nebo menšiny není správné.

Ano, najdou se mezi nimi lidé, kteří se se svou situací smiřují hůře. Mohou být frustrovaní a podráždění. Reagují přehnaně a vzbuzují negativní reakce.

To samé lze ale napsat v rámci jakékoli větší skupiny lidí. Vždy se najde nějaký špatný příklad. Není to ale důvod odsoudit pak všechny ostatní. V takovém případě by se jednalo o uplatnění principu kolektivní viny a s tím já zásadně nesouhlasím.

Snažte se na věci dívat s nadhledem a neodsuzujte příkře. A když je toho všeho na Vás moc, vypněte na pár hodin telefon, vyrazte do přírody, za sportem nebo kulturou. Také my jsme vystaveni velké psychické zátěži a každý jí snese jiné množství a vypořádává se s ní odlišně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…