Starosta Němec: Město zpoplatní parkování na Hanáckém náměstí

16.07.2022 11:17

Kroměřížská radnice připravuje zpoplatnění parkování na Hanáckém náměstí. Kroměřížské technické služby, které mají parkování ve městě na starost, navrhly ke zpoplatnění několik lokalit. Radní z nich vybrali ale jen Hanácké náměstí.

Starosta Němec: Město zpoplatní parkování na Hanáckém náměstí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

„Je nedaleko centra, což z něj dělá atraktivní místo pro lidi, kteří jezdí do Kroměříže za prací. Město přitom do úpravy náměstí vložilo nemalé prostředky. Je správné, že prostřednictvím vybraného parkovného se mu část peněz vrátí a bude moci být využita ve prospěch obyvatel Kroměříže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. 

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Město dokončilo přeměnu někdejšího asfaltového vojenského nástupiště a přiléhajících ploch v náměstí s parkovou úpravou, parkovištěm, kašnou, dětským hřištěm a malým amfiteátrem v roce 2010. Přišla zhruba na 35 milionů korun. Parkovacích míst pro osobní automobily je na náměstí zhruba stovka. „Doba se změnila, vozidel přibývá a město si nemůže nadále dovolit nechat takový počet parkovacích míst na atraktivním místě zcela bez poplatku. Parkovné zde ale nebude nikterak likvidační, bude odpovídat parkovnému, které se platí v blízkém parkovacím domě,“ dodal Němec.

Záměr je v souladu se strategií vedení města, která spočívá v tom, že v centru radnice nechce umožnit dlouhodobé parkování. „Město proto nyní pomocí speciálního systému vyhodnocuje obsazenost parkovišť na Velkém náměstí. Z předběžných výsledků vyplývá, že zde řada vozidel parkuje několik hodin, další dokonce třeba celý den. V budoucnu by se to mělo změnit tak, aby lidé na Velkém náměstí parkovali jen po dobu, kdy si potřebují například něco vyřídit na radnici či si nakoupit. Dlouhodobé parkování by zde mělo výrazně podražit,“ popsal místostarosta Vratislav Krejčíř.

Pro dlouhodobé stání bude možné nadále, byť za poplatek, využívat Hanácké náměstí, nebo blízký parkovací dům s vjezdem z Velehradské ulice. Motorista, který odstaví v parkovacím domě vozidlo na celý den, zaplatí 50 korun. Třicet minut parkování je zdarma, za každých dalších započatých 60 minut se platí desetikoruna. Maximální částka za parkovné v parkovacím domě za den je zmíněných 50 korun. Parkovací dům je v provozu od pondělka do neděle nonstop. Parkovné se ale platí jen mezi 6:00 a 22:00. Mimo tyto hodiny je parkování zdarma.

Radní se také zabývali návrhem zpoplatnit parkování v lokalitě Na Kopečku a také na parkovišti u hřbitova. Ani jeden z těchto návrhů Kroměřížských technických služeb ale většina radních nepodpořila. V Kroměříži je nyní zpoplatněno zhruba 840 parkovacích míst, většinou v centru města a jeho okolí, případně u areálu nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…