Starosta Rys: Parkovacích míst nebude úplný dostatek asi nikdy

30.08.2021 7:37

Řidiči v Uhlířské dostanou další parkovací místa, práce jsou v plném proudu.

Starosta Rys: Parkovacích míst nebude úplný dostatek asi nikdy
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bruntálu Petr Rys (BPP/STAN)

Motoristé v Uhlířské ulici v Bruntále dostanou další možnosti parkování. V těchto dnech zde vznikají nová parkoviště pro celkem patnáct vozidel.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Město tak pokračuje ve své snaze nabídnout řidičům i v omezeném prostoru s hustou zástavbou příležitosti k zaparkování. Nedostatek parkovacích míst je nejen v Bruntále dlouhodobou bolestí sídlišť, vycházející z jejich dispozic: sídliště byla projektována v 70. a 80. letech minulého století, kdy byla zcela jiná situace v individuální dopravě.

Přes tento hendikep se městu podařilo najít nové příležitosti a vybudovat v největším bruntálském sídlišti v posledním desetiletí více než sto nových parkovacích míst. V lokalitě bylo nové parkoviště zprovozněno naposledy v roce 2018, kdy na ploše za restaurací V Zatáčce vzniklo více než třicet nových stání.

Nyní město přistoupilo k realizaci nových parkovišť v úseku podél domů Uhlířská 15 a 17. Vzniká zde devět příčných parkovacích stání, zatímco na protější straně komunikace bude zřízeno dalších šest podélných. Zde bude k parkování využit současný travnatý pás podél plotu zahrádkářské osady, čímž dojde k posunutí osy komunikace a zůstane tak zachován „vyhláškový“ průjezd v obou směrech. To bude významná změna oproti současnému stavu, kdy se zde běžně parkuje navzdory zúžení průjezdu v již tak nepřehledném úseku.

Stavební práce začaly v prvním srpnovém týdnu a mají být smluvně dokončeny do osmi týdnů od převzetí staveniště. V průběhu srpna a září by tak řidiči měli brát zřetel na zvýšený stavební ruch, pohyb techniky a tedy možné dopravní komplikace.

Celkové náklady jsou dle smlouvy se zhotovitelem ve výši 686 790 korun bez DPH a jsou plně hrazeny z rozpočtu města.

„Najít každé jednotlivé parkovací místo na sídlišti není vůbec tak jednoduché, jak se může zdát. Nelze stavět bezhlavě, je třeba brát ohled například na vedení inženýrských sítí, stávající dopravní uspořádání, odtokové poměry a samozřejmě také na zeleň, které není zvlášť v hustě zastavěných částech města nazbyt a je třeba ji chránit. Parkovacích míst nebude úplný dostatek asi nikdy, přesto věřím, že řidiči nové parkoviště ocení,“ podotkl starosta města Ing. Petr Rys, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…