Starosta Vetchý: Projekt obnova kašny na náměstí se odkládá

04.07.2021 11:17

Obnova kašny u lanškrounského gymnázia, která měla být velkou výzvou a důležitou investicí v centru města se odkládá.

Starosta Vetchý: Projekt obnova kašny na náměstí se odkládá
Foto: Lanškrounské fórum
Popisek: Starosta Lauškrouna Radim Vetchý

Členové rady města se dohodli, že projekt na její opravu a zprovoznění bude z participativního rozpočtu vyloučen. Důvodem je překročení maximální možné výše finančních prostředků.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Pravidla participativního rozpočtu umožňují realizovat akce do 800.000 Kč. Odhad ceny opravy kašny se výrazně liší od rozpočtované ceny na základě zpracované projektové dokumentace. Celkové náklady ve výši 2,5 mil. Kč vč. DPH zahrnují stavební práce, restaurátorské práce včetně doplnění kašny olověnou vanou, vybudování přípojky vody a nákup nové technologie.

”Projekt na obnovu kašny na náměstí Jana Marka Marků je připravený, ale s ohledem na výši investice a pravidla participativního rozpočtu k realizaci prozatím nedojde. Budeme se snažit najít další zdroje k financování tohoto pěkného projektu. Tímto děkuji navrhovatelům za pochopení nastalé situace a pevně věřím, že k obnově kašny dojde.” říká ke vzniklé situaci starosta města Radim Vetchý.

Jakmile bude kašna opravena, bude na ní přemístěno Sousoší chlapce se štikou a holčičkou od akademického sochaře Františka Pacíka. Sousoší momentálně stojí v prostorách areálu školy ZŠ Dobrovského a do konce srpna na něm budou provedeny odborné práce od restaurátora Hynka Bláhy za podpory finančního příspěvku od Pardubického kraje.

Jedna z navrhovatelek projektu Zdenka Drozdová říká: „Pevně věřím, že projekt nezapadne a město se jeho realizací bude věnovat v budoucnu, jelikož kašna je součástí historie města a bylo by pěkné, aby plnila svůj původní účel“.

Neproinvestované finanční prostředky na kašnu budou využity na realizaci dalších projektů, které se umístily pod čarou, a to na stezku z ulice Vančurova do Dolního Třešňovce, doplnění herních prvků na dětská hřiště a vybudování odpočívky „U třech lip“. Předpokládaná realizace všech tří projektů je do konce roku 2021.

Jedním z vítězných projektů participativního rozpočtu byl projekt Stromy podél cest. Padesát ovocných stromů již lemuje od května část polní cesty od Jakubovic k areálu Střední zemědělské a veterinární školy. Další vítězný projekt na svou realizaci čeká. Oprava poškozených schodů mezi ul. Dobrovského a ul. Třešňoveckou je naprojektována, byly zahájeny poptávky dodavatelů. Realizace se předpokládá v období září – říjen 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …