Štěch (ČSSD): Na pomoci regionu v okolí Želivky se musí podílet také Praha a střední Čechy

16.09.2015 16:13

K pomoci obcím v okolí Želivky se přidal i předseda Senátu Štěch

Štěch (ČSSD): Na pomoci regionu v okolí Želivky se musí podílet také Praha a střední Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Kritickým stavem v regionu vodní nádrže Švihov zvané též Želivka se začíná zabývat stále více politiků. K europoslanci Tomášovi Zdechovskému (KDU-ČSL) se již přidal další europoslanec Pavel Poc (ČSSD), poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)  a nově také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Na pomoci regionu v okolí Želivky se musí podílet také Praha a střední Čechy, které jsou zásobovány pitnou vodou z nádrže.  Problematika Želivky je nadregionální záležitostí, není to věcí jenom samotného regionu,“ pronesl po jednání s europoslancem Zdechovským předseda Senátu Milan Štěch.

Starostové absolvovali během posledních několika let desítky jednání, které však zůstala jen u slibů. „Díky Tomášovi Zdechovskému dostaly věci rychlejší spád. Sestavili jsme expertní skupinu, připravili požadavky a sepsali také problémy regionu, se kterými seznamujeme ministerstva a politiky,“ popisuje starosta Kožlí Václav Husák.

Želivka je největší zásobárnou vody ve střední Evropě

Želivka patří k největším vodním nádržím ve střední Evropě, je zásobárnou pitnou vody pro Prahu od roku 1975. Kvůli přehnaně přísným ochranným pásmům došlo v regionu k vylidnění a obce se potýkají s kritickým stavem infrastruktury. Navíc je zde znemožněno provozovat cykloturistiku, rybaření, koupání.

„Jsou to takové Sudety uprostřed České republiky. Stát se chová macešsky a starostům došla trpělivost. Přes rok intenzivně hledáme řešení, která by pomohla zlepšit život v regionu a musím říct, že získáváme stále větší podporu,“ shrnuje Zdechovský, který už také jednal v Bruselu o možných dotací pro region a také s premiérem Bohuslavem Sobotkou o kompenzacích pro region.

V pátek 2. října přijede do obcí v okolí nádrže ministr zemědělství Marian Jurečka. Bude tak první ministr, který od 70. let navštíví region.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…