Štěch: Za vývoj na Ukrajině odpovídá vláda a prezident. Jediným řešením jsou nové volby

28.02.2014 16:40

Představitelé parlamentů Visegrádské skupiny jednali o Ukrajině.

Štěch: Za vývoj na Ukrajině odpovídá vláda a prezident. Jediným řešením jsou nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Předsedové parlamentů zemí Visegrádské skupiny se shodli na požadavku podpořit Ukrajinu v současné situaci. Shodli se na potřebě podpořit zachování suverenity, nezávislosti a územní celistvosti. Vyzvali ukrajinskou vládu a parlament k respektování demokratických hodnot a práv všech obyvatel včetně národnostních, etnických a jazykových menšin.

Předseda Senátu Milan Štěch na jednání upozornil na to, že země V4 nemohou soudit poměr viny jednotlivých aktérů na Ukrajině: „My nebudeme těmi, kdo bude soudit, zda má na Ukrajině víc pravdy ten nebo onen. Ale je důležité říct, že za vývoj na Ukrajině odpovídá vláda a prezident. Jediným řešením jsou nové volby. My musíme pomoct vytvořit komunikační prostředí mezi Evropskou unií a Ruskem. Při snaze o podporu demokratických změn bychom pak měli věnovat pozornost celé Ukrajině, včetně východních regionů, kam Evropská unie zatím příliš nedohlédne.“

Všichni zúčastnění pak podepsali dopis pro předsedu barmského parlamentu, jehož vznik inicioval předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch po podzimním jednání s bývalou disidentskou a dnes opoziční poslankyní Su Ťij. Dopis obsahuje výzvu k demokratizaci rozhodovacích procesů. „Obracíme se na vedení Barmy, protože se zdá, že se po mnoha letech diktátorského režimu vydává pozvolna k demokracii. Přestože je tato země našemu území velmi vzdálená, je potřeba jí dát najevo, že proces demokratizace sledujeme a podporujeme. Žijí tam lidé, kteří si ve svém životě zaslouží demokracii,“ řekl předseda Milan Štěch.

SPOLEČNÉ PROHLÁŠENÍ PŘEDSEDŮ PARLAMENTŮ ZEMÍ V4

  • Předsedové parlamentu zemí V4 diskutovali o posledním vývoji na Ukrajině.
  • Vítají volbu předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny a zformování široké vlády jako důležité kroky směrem ke konsolidaci státu a nezbytným reformám.
  • Předsedové parlamentů členských zemí Visegrádské skupiny vyjadřují svou účast rodinám osob, které během konfliktu zahynuly. Pachatelé zločinů na nevinných osobách musejí nést právní odpovědnost.
  • Předsedové považují nedávné povstání ukrajinské společnosti za jasný signál, že ukrajinský národ má ve svém srdci evropské hodnoty.
  • Předsedové zdůrazňují svou silnou podporu a velký zájem na udržení suverenity, nezávislosti, jednoty a teritoriální integrity Ukrajiny a očekávají, že všechny zainteresované strany se zdrží jakýchkoliv akcí, které by tomuto mohly zabránit. Všechny ukrajinské politické síly zastoupené v Nejvyšší radě, na národní, regionální i místní úrovni se musejí i nadále zodpovědně angažovat v zásadním dialogu vedoucím k obnovení práva a pořádku na celém území Ukrajiny. Zásadní konsolidační proces by měl zahrnovat zřízení široké národní vlády, ústavní reformy a přípravu na svobodné a spravedlivé volby, stejně jako respekt k evropským hodnotám, včetně práv národnostních, etnických a jazykových menšin, jak jsou obsaženy v příslušných dokumentech Rady Evropy.
  • Předsedové se znepokojením sledují zprávy přicházející z Krymu. Je nutné, aby právě teď, kdy je proces politické stabilizace v Kyjevě v plném proudu, ostatní ukrajinské regiony podpořily demokratické změny v zemi.
  • Předsedové zdůrazňují svou podporu reformnímu procesu a modernizaci země a posílení jejích vztahů s Evropskou unií. Potvrzují pozici EU, která je připravena podepsat Asociační dohodu včetně Hluboké a komplexní dohody o volném obchodu, jakmile bude Ukrajina připravena. Vyjadřují své přesvědčení, že tato Asociační dohoda není končeným cílem spolupráce EU-Ukrajina. Podtrhují důležitost osobních kontaktů a spatřují možnosti většího využití Mezinárodního visegrádského fondu v této oblasti, dále podporují urychlení liberalizace vízového režimu a nárůst počtu stipendií dostupných pro Ukrajince v rámci programu Erasmus.
  • Podtrhují důležitost osobních kontaktů a spatřují možnosti většího využití Mezinárodního visegrádského fondu, dále podporují rychlejší liberalizaci vízového režimu a nárůst počtu stipendií dostupných Ukrajincům v rámci programu Erasmus. Občanskou společnost považují za základní prvek funkční a rozvinuté demokracie.
  • Předsedové očekávají pokračování spolupráce mezi svými parlamenty a Nejvyšší radou Ukrajiny. Předsedové souhlasí, že využijí svých možností a nástrojů a budou se všemožně snažit podporovat ukrajinskou demokracii.
  • Předsedové žádají předsedu Národního shromáždění Maďarska, aby toto společné prohlášení zaslali předsedovi Nejvyšší rady Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Milan Štěch

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…