Štefanová (SPD): Proč vláda zakázala spotové tarify?

12.01.2023 22:21

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 – interpelace k zákazu spotových tarifů pro nové zákazníky z řad maloodběratelů

Štefanová (SPD): Proč vláda zakázala spotové tarify?
Foto: SPD
Popisek: Iveta Štefanová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane premiére,

v loňském roce jsme zažili prudké zdražení energií, které dopadlo na všechny domácnosti i firmy. Sice pozdě a podle mě nedostatečně, ale nakonec vláda zareagovala a to zastropováním cen. Výše tohoto stropu dnes ale není předmětem mé interpelace.

Jelikož většina odběratelů má nebo měli tu cenu zafixovanou, tak se to na těch fakturách projevovalo postupně v průběhu toho roku s výjimkou skupiny odběratelů, kteří platili za energie na základě burzovních cen. Zatímco vloni ceny energií skokově rostly, nyní vidíme na burzách pokles ten. Kdo by chtěl ale z poklesu cen energií profitovat, má smůlu. Vláda totiž od letošního roku uzavírání spotových tarifů pro nové zákazníky z řad maloodběratelů, tedy malých firem a domácností, zakázala.

Pokud zákazník nemá nainstalované průběhové měření, nesmí s ním dodavatel plynu nebo elektřiny v období platnosti stropování cen uzavřít spotový produkt. Vláda ceny zastropovala, už týdny ale burzovní ceny energií klesají. Aktuálně je cena elektřiny až o 1 000 korun a plynu až o 800 korun nižší, než jsou vládní stropy. V období zastropování cen je tedy minimálně na celý rok 2023 spotový tarif teoreticky nejvýhodnějším možným řešením z hlediska zákazníka. Pokud jde cena energií nahoru, zákazník za ně zaplatí pouze do výše stropu. Pokud ale klesá, zákazník okamžitě ušetří a platí cenu, která je nižší než ten strop.

Já se ptám, pane premiére, proč vláda tyto spotové tarify zakázala. Proč tímto znevýhodňuje ty malé odběratele v době příznivého vývoje cen energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …