Štefek (KSČM): Děsím se davu...

06.03.2022 6:32

„Děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů,“ napsal Karel Čapek. A dnešní doba opět potvrzuje, že měl pravdu.

Štefek (KSČM): Děsím se davu...
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Vyhrocená doba spojená s konfliktem na Ukrajině vyvolala neuvěřitelnou vlnu antirusismu. Mění se názvy výrobků, typickým příkladem je ruská zmrzlina. Přejmenovávají se názvy hotelů, ulic. Vylučují se ruští sportovci, umělci, rozvazují se vztahy mezi univerzitami a vědeckými centry. Napadají se zde studující ruští žáci a studenti, ve vlacích se vyhazují z kupé rusky hovořící ženy. Pomalovávají se obchody s ruským zbožím, označují se hanlivými nápisy byty, kde někdo z Rusů přebývá.

Ne, to nepopisuji Německo třicátých let minulého století ani Masarykem kritizovanou hilsneriádu století devatenáctého v našich zemích, popisuji bohužel varující současnost.

Když USA a NATO zaútočily na Jugoslávii, Irák, Sýrii, Libyi, vpadly do Afgánistánu, neznamenalo to, že jsem přestal poslouchat americký jazz, grilovat „hambáče“ nebo sledovat s nadšením vypuštěné kosmické sondy. Stejně tak odmítám kolektivní vinu, která se po útoku Ruska na Ukrajinu lavinovitě společností šíří a nadále budu obdivovat ruský balet a číst Tolstého, fandit mezinárodní spolupráci na vesmírné stanici nebo si dávat onu ruskou zmrzlinu.

Kultura, sport, školství a věda totiž národy spojuje, i v těžkých chvílích, vytváří mosty, naději pro budoucnost. Obyčejní lidé chtějí mír. A je jedno, zda jsou to Ukrajinci, Rusové, Američané nebo Češi. Mou podanou ruku bude mít každý takovýto obyčejný člověk. Fanatismus je ale cestou do pekel, zejména tehdy, pokud ho někdo cíleně vyvolává. Cui bono?

Článek byl převzat z Profilu Ing. Zdeněk Štefek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…