Štefek (KSČM): Lidice zůstávají v paměti i nejmladších generací. Prokázala to vědomostní soutěž

12.06.2015 17:50

V prostorách zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun se 11. června konalo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Lidice pro 21. století.

Štefek (KSČM): Lidice zůstávají v paměti i nejmladších generací. Prokázala to vědomostní soutěž
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V prostorách zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun se 11. června konalo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Lidice pro 21. století. Již 10. ročníku akce, který pořádá za podpory řady partnerů Památník Lidice, se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Tato vědomostní soutěž, do které se zapojilo 3041 účastníků a skoro 150 škol, ukazuje, že heslo „Lidice budou žít“ není jen vyjádřením poválečné výstavby nových Lidic, ani vyjádřením vytvoření lidického památníku a po letech půstu jeho opětovného důstojného zkulturnění na konci minulého století, ale že je živou součástí paměti i nejmladších generací. Hluboké a citlivé literární práce soutěžících vypovídají o nových generacích mnohé, a pro řadu lidí v překvapivě pozitivním duchu,“ podělil se o zážitek radní Štefek.

Soutěž je určena dětem a mládeži z celého světa ve věku 10 - 19 let. Jejím cílem je přispět k uchování památky občanů středočeských Lidic, zavražděných v roce 1942. A také k prohlubování znalostí o druhé světové válce a nacismu.

Soutěž má dvě části - vědomostní test a volný literární útvar do 2000 znaků.

Nejaktivnější školou v této soutěži se stalo Gymnázium Václava Hlavatého z Loun.

Cenu poroty získala s tématem „příběh opravdového člověka“ Jana Sušická z Loun a Nela Fialová z Kladna v I. kategorii   a Kristina Kupková z Říčan a Lucie Hemerová z Prahy 8 v II. kategorii (15- 19 let).

Cenu ředitele Památníku Lidice  obdržela Markéta Divišová z Ústí nad Orlicí. První místo získali Klára Tolášová z Hranic (v I. kategorii) a Luboš Felgr z Ústí nad Orlicí.

Akce byla obohacena i doprovodný program - hudbu, šermíře, řemesla, trubače a přišel dokonce i sám Oldřich a Božena. Při slavnostním ceremoniálu v rytířském sále zámku bylo možné vidět i samotnou hraběnku Annu Barboru, která kdysi v prostorách zámku přebývala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.