Štefek (KSČM): „Obranná" smlouva s USA je smlouvou vazalskou

27.06.2023 16:03 | Komentář

Tato vláda uzavřela smlouvu se Spojenými státy americkými. V Petičním výboru jsme řekli jasné argumenty, proč je pro nás tato smlouva nepřijatelná.

Štefek (KSČM): „Obranná" smlouva s USA je smlouvou vazalskou
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

  1. Vláda slovy premiéra tvrdí, že zajistí naší bezpečnost, ale o naší bezpečnosti a národních zájmech tam není ani slovo. Mluví se o Spojených státech amerických. Není zde podmínka, že je dohoda vázána na kolektivní obranu při napadení podle smlouvy o Severoatlantické organizaci. USA mají po světě totiž řadu vlastních zájmů, které podporují i vojenskými aktivitami, které nepodléhají schválení ze strany České republiky.
  2. Vláda tvrdí, že ve smlouvě není nic o vybudování amerických základen u nás. Ve skutečnosti je tam toho mnohem více, je tam o vybudování zařízení a poskytnutých místech, včetně seznamu v příloze -Letiště Čáslav, Náměšť, Pardubice, Mošnov, vojenské újezdy Hradiště, Libavá, Boletice, Březina, posádky Vyškov, Rančířov a Stará Boleslav.
  3. Vláda se ve svém prohlášení holedbá ochranou soukromého vlastnictví, ale čl. 3 dává najevo, že bude Američanům poskytnut i „dočasný přístup a užívání soukromých pozemků a zařízení a veřejných pozemků a zařízení, které nejsou součástí dohodnutého zařízení a prostoru,“ a to na náklady veřejných rozpočtů ČR.
  4. Vláda se ohání nejistě i suverenitou, ale smlouva jde nad naše zákony a dle ní si tu Američané mohou umísťovat jakékoliv zbraně, volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýchkoli movitých věcí a skladování zbraní, střeliva v prostorách je bez možnosti kontrol z naší strany (čl. 11).
  5. Vláda tvrdí, že je to pro nás výhodná smlouva, ale ve skutečnosti Američanům poskytneme na realizaci jejich cílů majetek státu, krajů, obcí i zařízení bezplatně, dokonce bez konzultace s dotčenými subjekty, s hejtmany a starosty... Navíc se zavazujeme bezplatně zajistit všechna oprávnění a povolení pro úpravy těchto prostor…
  6. Vláda tvrdí, že pobyt Američanů bude i přínos ekonomický, ale Američané, a to nejen vojáci nebudou platit na našem území daně, včetně daně z alkoholu, tabáku a pohonných hmot.
  7. Vláda tvrdí, že smlouva zvýší bezpečnost i našich občanů, ale pro jistotu na americké vojáky nebudou moci vztáhnout ruku české úřady, pokud nějaký voják něco spáchá... (článek 12)
  8. Vláda tvrdí, že se Američané nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí naší země, ale pro jistotu mohou být američtí vojáci použiti i pro vnitřní nepokoje, které může vyvolat třeba aktivní účast zde přítomných Američanů na jejich rozpoutaném konfliktu (čl. 14)…
  9. Vláda tvrdí, že obdobné smlouvy mají i ostatní státy NATO, ale např. Slovensko prosadilo interpretační doložku, aby bylo zřejmé, že dohoda neumožňuje vybudování vojenských základen.  Navrhovaná smlouva jde dokonce nad smlouvu o statusu ozbrojených sil států NATO z roku 1951 (NATO SOFA), jež vyvažuje práva státu vojska vysílajícího i přijímajícího.
  10. Vláda tvrdí, že smlouva znamená dobro i pro naše občany, ale pro jistotu ve skutečnosti smlouvu dohodli tajně, bez mandátu občanů, dokonce bez projednání v Poslanecké sněmovně.

Dámy a pánové,

kdybychom zde četli romány a nahradil bych ve svém vystoupení Američany nějakou vymyšlenou silou z jiné planety, asi bychom se shodli, že takovou hanebnost, která onu románovou zem dostane minimálně na 10 let do koloniálního, lokajského postavení, snad nemůže podpořit nikdo.

Vláda tak ale v naší realitě učinila. Tímto krokem se skutečně dostala mimo pole obhajoby našich národních zájmů, ba co více, přímo vykukuje z americké zadnice. Jak se k tomu postavíte vy, vážené poslankyně a vážení poslanci? My, co reprezentujeme desetitisíce podepsaných pod petici, cizí armády na našem území rozhodně odmítáme!

Přejato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Zdeněk Štefek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…