Štefek (KSČM): Památník Jiřího z Poděbrad se dočká po 50 letech rekonstrukce

18.03.2014 7:38

V letošním roce probíhají oslavy 550. výročí mírové mise krále Jiřího z Poděbrad.

Štefek (KSČM): Památník Jiřího z Poděbrad se dočká po 50 letech rekonstrukce
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Středočeský kraj je zapojen do souvisejících aktivit nejen v Organizačním výboru oslav, ale i prostřednictvím své příspěvkové organizace – Polabského muzea, které provozuje na zámku v Poděbradech expozici věnovanou právě tomuto panovníkovi. V bývalé kapli, tzv. rodné síni a sklepním prostoru nechybí návrh Mírové unie evropských panovníků z roku 1464 a mírová smlouva krále Jiřího s francouzským králem Ludvíkem XI. ani jezdecká socha krále Jiřího.

Současná expozice pochází z roku 1964, pod záštitou UNESCO byla tehdy otevřena taktéž při příležitosti výročí mírové mise. Připomenout celoevropský význam Jiřího z Poděbrad a zatraktivnit a zmodernizovat zastaralou expozici se rozhodl Středočeský kraj již při schvalování Plánu investic na rok 2014. Nyní již probíhají ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a městem Poděbrady realizační práce.
 
Univerzita Karlova, která má zámek ve své správě, kompletně rekonstruuje elektrorozvody v prostoru památníku. Polabské muzeum připravuje nový výstavní mobiliář, který zahrnuje i pultové, ostrovní a přístěnné vitríny včetně dřevěného ochozu kolem jezdecké sochy krále, nový uzavřený prostor pokladny a prodejny suvenýrů a moderní audiovizuální expozici.
 
V expozici budou prezentovány dějinné události související s králem Jiřím z Poděbrad, jeho mírovými snahami a životem ve středověku na Poděbradsku.
 
Součástí rekonstrukce bude i obnova fragmentů unikátních gotických výmaleb z poloviny 15. století, které byly objeveny při rekonstrukci bývalé hradní kaple v letech 1923 – 1928 a kterým dosud nebyla věnována náležitá pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…