Štefek (KSČM): Z masopustu ve skanzenu Mayrau

05.03.2014 6:40

Masopust se uskutečnil v sobotu 1. března i v unikátním hornickém skanzen Mayrau ve Vinařicích, pobočce Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně

Štefek (KSČM): Z masopustu ve skanzenu Mayrau
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

První březnové dny jsou ve znamení masopustních oslav. V Praze v úterý 4. 3. proběhne závěrečné představení festivalu Carnevale v Clam-Gallasově paláci - Martedi Grasso, o víkendu se konaly další masopustní průvody po celém Středočeském kraji.  Masopust se uskutečnil v sobotu 1. března i v  unikátním hornickém skanzen Mayrau ve Vinařicích, pobočce Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně.

Ve skanzenu se sešly průvody masek z nejbližšího okolí – z Vinařic, Tuháně a Libušína. Nechyběli ani ministr vlády a senátor za Kladensko Jiří Dienstbier, radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, zástupci města a muzea.

„V průvodech nechyběly ani tradiční postavy masopustů - medvěd, symbol plodnosti a kobyla, kterou se historicky snaží účastníci hospodářům v jednotlivých staveních „prodat“. Na programu bylo i tradiční udělení masopustního práva a volba královny masopustu. Tou se letos v ostré konkurenci stala Vlaďka Hovádková z Tuháně. Atmosféra byla fantastická.“ popsal své zážitky radní Štefek.

Nechyběla samozřejmě ani masopustní veselí, koláče, koblihy, zabijačkové hody a hudba v podání skupiny Trosečníci.

Masopusty historicky probíhaly do popeleční středy, po které následoval 40denní půst. Popeleční středa připadá na 46. den před Velikonoční nedělí.

Skanzen Mayrau slaví návštěvnický úspěch nejen zajímavou expozicí a třeba dětským industriálním hřištěm, ale i akcí sníženého vstupného na oba okruhy, která byla prodloužena do konce března. Plné vstupné je 20,- Kč a snížené 10,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zdeněk Štefek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.