Stropnický (ANO): Areál muničních skladů ve Vrběticích bude střežit 450 vojáků

09.12.2014 14:25

O posílení původní stovky o dalších 350 rozhodla vláda. Vojáci budou moci na místě působit až do 30. června 2015.

Stropnický (ANO): Areál muničních skladů ve Vrběticích bude střežit 450 vojáků
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Kromě ostrahy armáda poskytne do Vrbětic také mobilní místo velení včetně obsluhy a bezpilotní vzdušné prostředky, které budou dění na místě monitorovat. Divize VTÚ ve Slavičíně vyčlení jednoho pracovníka, který bude shromažďovat žádosti místních obyvatel, z nichž řada se musela opakovaně evakuovat, o odškodnění.

Jak vyplývá z nařízení vlády, bude úkolem vojáků zajišťovat „vnitřní pořádek a bezpečnost s cílem ochránit životy, zdraví a majetek osob“. Jako doposud budou vojáci plnit úkoly pod velením policie. Nasazení až 450 vojáků je podle premiéra Sobotky dočasné, počty se budou postupně snižovat podle toho, jak bude areál zabezpečován různými technickými opatřeními. Podle nařízení vlády budou mít příslušníci armády podobná oprávnění jako příslušníci Policie ČR, se kterými budou areál společně střežit.

„Naší prioritou je jednoznačně ochrana života a zdraví občanů,“ zdůraznil ministr obrany Martin Stropnický po jednání vlády a sdělil, že resort obrany bude této otázce věnovat maximální pozornost. Spolu s ministrem vnitra pak budou vládu o vývoji situace na místě průběžně informovat.

V této souvislosti dnes kabinet na jednání také potvrdil záměr, že areál bude nadále připravován na to, aby mohl být zahájen odvoz uskladněné munice. „V okamžiku, kdy se podaří munici odvézt, bude areál celkově sanován. Po dobu sanace zůstane ve vlastnictví státu a teprve poté, až bude sanace ukončena, v dialogu s obcemi a s krajem bude řešen další osud tohoto areálu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka, podle nějž je nyní areál hermeticky uzavřen a zástupci firem se dovnitř dostanou jen v doprovodu Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…