Stropnický (SZ): Děti ve školách se vykrmují jak posvícenské husy, ale úplně zbytečně

01.09.2016 12:22

Strana zelených přichází s výzvou ministryni k začátku školního roku: Školní jídelny? Kvůli ministerstvu školství jsou to pořád velkovýkrmny.

Stropnický (SZ): Děti ve školách se vykrmují jak posvícenské husy, ale úplně zbytečně
Foto: zeleni.cz
Popisek: Matěj Stropnický

Česká republika má skvěle fungující systém školních jídelen. Od roku 1993 však neproběhla smysluplná novelizace vyhlášky o školním stravování. Čtvrtstoletí stará vyhláška ministerstva školství bude tento školní rok opět určovat, jaké výživové požadavky mají jídla ve školní jídelně splňovat. Problém je ale v tom, že vyhláška vznikala v době, kdy na trhu nebyly dostupné v takové míře polotovary, chemická aditiva, náhražky a dochucovadla. Nemůže tedy na tento nešvar nijak reagovat.

“Jedním z úkolů školního stravování je vychovávat děti ke zdravému životnímu stylu. Děti by si měly nejen oběd vychutnat, ale také by se měly dozvědět, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Tak jak se o to snaží například program Skutečně zdravá škola. Základem je totiž vařit z lokálních surovin. Pokud jídelny začnou nakupovat od místních zemědělců, prospěje to jak dětem, tak i místní ekonomice,” uvedla Irena Moudrá Wünschová, lékařka a první místopředsedkyně SZ. Zároveň ocenila, že “i v prostředí těchto předpisů jsou jídelny, které vaří dobře a nápaditě”.

Ministerská vyhláška obsahuje spotřební koš, který stanovuje deset kategorií potravin a dávky, jež musí být každý měsíc splněny. Určuje závaznou spotřeba masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, volných tuků, volného cukru, zeleniny, ovoce, brambor a luštěnin na žáka a den. Nedokáže ale zajistit pestrost a vyváženost stravy. Neříká, z jakých surovin se má vařit, ani jak se mají v kuchyni upravovat, aby zůstaly plné vitaminů a živin.

“Tu vyhlášku je potřeba novelizovat. Nahrává tak akorát výrobcům polotovarů, pro které je několik set tisíc obědů denně jistý zisk. Zatímco děti doporučuje vykrmovat jak posvícenské husy a úplně zbytečně,”dodává Matěj Stropnický, předseda SZ, s tím, že by stačilo, kdyby ministerstvo školství převzalo doporučení ministerstva zdravotnictví. “Asi o nich ale neví, proto ministryni posíláme dopis,” uzavírá Stropnický.

Praktická a zdravá Nutriční doporučení pro vaření ve školních jídelnách přitom připravilo ministerstvo zdravotnictví už loni v létě. Pokud by však někdo chtěl skutečně vařit podle nich, tak plnit požadavky spotřebního koše, což je ze zákona povinné, se mu podle odborníků nepodaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…