Česká republika má skvěle fungující systém školních jídelen. Od roku 1993 však neproběhla smysluplná novelizace vyhlášky o školním stravování. Čtvrtstoletí stará vyhláška ministerstva školství bude tento školní rok opět určovat, jaké výživové požadavky mají jídla ve školní jídelně splňovat. Problém je ale v tom, že vyhláška vznikala v době, kdy na trhu nebyly dostupné v takové míře polotovary, chemická aditiva, náhražky a dochucovadla. Nemůže tedy na tento nešvar nijak reagovat.
“Jedním z úkolů školního stravování je vychovávat děti ke zdravému životnímu stylu. Děti by si měly nejen oběd vychutnat, ale také by se měly dozvědět, odkud jídlo pochází a jak vzniká. Tak jak se o to snaží například program Skutečně zdravá škola. Základem je totiž vařit z lokálních surovin. Pokud jídelny začnou nakupovat od místních zemědělců, prospěje to jak dětem, tak i místní ekonomice,” uvedla Irena Moudrá Wünschová, lékařka a první místopředsedkyně SZ. Zároveň ocenila, že “i v prostředí těchto předpisů jsou jídelny, které vaří dobře a nápaditě”.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV