Stropnický (Zelení): Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy

06.05.2015 17:55

Tiskové prohlášení náměstka primátorky Matěje Stropnického

Stropnický (Zelení): Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Majetkoprávní spory mezi občany by měly řešit soudy, nikoliv orgány činné v trestním řízení zásahem ve prospěch jedné strany.

Dnešní policejní zásah na košířském squattu Cibulka byl smutným vyústěním dlouhodobého majetkoprávního sporu mezi nájemníky a majitelem nemovitosti a měl by ho řešit soud, nikoliv příslušníci Policie ČR zásahem ve prospěch jedné strany. Bohužel v důsledku nepřítomnosti nezávislého pozorovatele na místě v průběhu zásahu není možné a nebude ani v budoucnu, ověřit přiměřenost celého zásahu. Vyzývám proto orgány činné v trestním řízení, aby samy zveřejnily videozáznam z vyklízení objektu, aby byly vyvráceny veškeré pochybnosti o jeho adekvátnosti.

Považuji za nezbytné prověřit zákonnost celé dnešní akce. To, že do objektu nebyl vpuštěn nikdo z nezávislých pozorovatelů, kteří by jednání obou stran sporu objektivně popsali, považuji minimálně za nestandardní.

Vlastník nemovitosti vedle práv také povinnosti, spojené s jejím vlastnictvím

Podle mých informací byly ze squattu Cibulka do Fakultní nemocnice v Motole převezeny celkem tři osoby, které se v současné době podrobují lékařskému vyšetření. Současně jsem si od ředitele Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pana Luďka Procházky vyžádal informace o celkovém počtu zadržených osob (bude aktualizováno, jakmile údaje obdržíme).

V žádném případě nelze popírat vlastnická práva, nicméně podle mého názoru má každý vlastník nemovitosti vedle práv také povinnosti, spojené s jejím vlastnictvím. Vlastník této nemovitosti více než jedno desetiletí s chátrajícím objektem nic nedělal, což vyvolávalo dojem, že čeká, až objekt zchátrá definitivně, a on tak po jeho demolici získá lukrativní parcely pro developerský či jiný obchodní projekt s ekonomickým výnosem.

Závěrem doplňuji, že jsem spolu s městskou částí před třemi týdny jednal s vlastníkem a obyvateli usedlosti nad společným řešením sporu. To spočívalo v návrhu memoranda ve dvou variantách. První možností bylo setrvání iniciativy v objektu do doby vydání stavebního povolení ke stavebnímu záměru vlastníka, jemuž se zavázala městská část všestranně pomoct, druhou odchod iniciativy a ustavení komise pro dohled na přípravou rekonstrukce s právem objekt jednou týdně navštěvovat za účasti iniciativy a podávat o stavu budovy zprávu. Obě verze jsme vypracovali i v písemné podobě, ale pak se jednání přerušilo, aby se strany sporu poradily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…