Stržínek (ANO): Pomůžeme městům? Školám? Nebo omezíme jejich provoz?

26.08.2022 19:33

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. srpna 2022 k energetické krizi.

Stržínek (ANO): Pomůžeme městům? Školám? Nebo omezíme jejich provoz?
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovolím si požádat o zařazení bodu s názvem Pomoc vlády městům a obcím s nákupem energií. Jako starosta dvacetitisícového města Valašského Meziříčí se vás ptám na to, zda vláda počítá alespoň s nějakou pomocí městům a obcím, tedy těm, kteří platí energie ve školách, ve školkách, na bazénech, sportovištích, v knihovnách, v kulturních domech a na mnoha dalších místech. Mnohá města, obce, ale i kraje mají zafixovány energie do konce roku 2022. Nyní stojíme před nelehkým rozhodnutím, kdy, kde, za kolik a na jakou dobu nakoupit elektřinu a plyn pro sebe a pro své příspěvkové organizace. Bude vláda stropovat ceny? Udělá už konečně něco? Prosím, dejte nám vědět.

Tento týden, konkrétně včera dne 25. 8. se na Českomoravské komoditní burze Kladno, což je městy a obcemi jedna z nejčastěji používaných obchodních platforem, obchodovala elektřina na rok 2023 za neuvěřitelných 16 325 korun za megawatthodinu a plyn, ten se obchodoval naposledy 19. 8. za cenu 6 700 korun za megawatthodinu. Takže týden se s touto komoditou na kladenské burze již vůbec neobchodovalo. To je tvrdá realita a pro naše město v případě silové elektřiny jde o dvanáctinásobek dosud vysoutěžené ceny, u plynu je to dokonce patnáctinásobek. Dokážete si prosím představit, co to udělá s městskými rozpočty, pokud budeme nuceni nakupovat za takovéto ceny?

Ptám se tedy znovu. Pomůžeme městům a obcím s energiemi ve veřejných budovách, ve školách, ve školkách, na sportovištích, v domovech seniorů, v nemocnicích a v dalších objektech? Nebo je máme zavřít či omezit jejich provoz? Současnou situaci považuji za kritickou a projednávání tohoto bodu za nezbytné. Žádám tedy o jeho zařazení za již schválené body dnešního jednání.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.