Stupčuk (ČSSD): Je ve veřejném zájmu, aby existovala nezávislá kontrola u společností, kde stát drží více než padesátiprocentní majetkový podíl

24.04.2016 6:30

Nejvyšší kontrolní úřad bude mít podle vládního návrhu, který dnes ve třetím čtení schválila Poslanecká sněmovna, širší kontrolní působnost. Zatímco nyní provádí kontroly pouze státních úřadů, nově do jeho působnosti budou spadat všechny subjekty hospodařící s veřejnými prostředky, to znamená včetně územních samosprávných celků a právnických osob s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku.

Stupčuk (ČSSD): Je ve veřejném zájmu, aby existovala nezávislá kontrola u společností, kde stát drží více než padesátiprocentní majetkový podíl
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ) je prováděcí právní normou k novele Ústavy, kterou už Poslanecká sněmovna schválila. „Posílení řídícího a kontrolního systému veřejné správy, včetně rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, patří mezi základní priority naší vlády,“ předeslal Štěpán Stupčuk, místopředseda sněmovního Kontrolního výboru, který byl zpravodajem tohoto zákona.

Pod kontrolní pravomoc NKÚ budou spadat obchodní společnosti či podniky, ve kterých stát drží více než padesátiprocentní majetkový podíl. „Je ve veřejném zájmu, aby u těchto subjektů existovala nezávislá, nestranná veřejná kontrola, jakým způsobem se hospodaří s těmito veřejnými prostředky. V nastavení kritéria na padesát a více procentech spatřuji určitý princip proporcionality zásahu i do vlastnických práv ostatních subjektů, které nepředstavují veřejného vlastníka, ale soukromou osobu,“ podotkl Štěpán Stupčuk.

Další podstatné rozšíření působnosti NKÚ se dotýká územních samospráv. „Novelou bude odstraněna duplicita v oblasti veřejnosprávní kontroly. Cílem je vedle omezování duplicitních kontrol také snížení administrativní zátěže jak kontrolovaného, tak kontrolujícího, a zavedení modelu jednotného auditu,“ vysvětlil Štěpán Stupčuk. Přitom NKÚ neuplatňuje sankce, jeho zjištění mohou případně sloužit jako podklad pro postup orgánů moci výkonné, zákonodárné nebo soudní.

Podobnou úpravu má i většina členských států Evropské unie. Novela zákona je rovněž v souladu s Evropskou chartou místních samospráv.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…