Sviták (SLK): Kraj pracuje na zavedení autobusů na Ještědku, plány kříží rekonstrukce silnice

28.06.2022 18:20

O zavedení autobusové dopravy z libereckého Horního Hanychova k horské chatě Ještědka pod vrcholem Ještědu usilují Liberecký kraj a společnost KORID LK, která v kraji koordinuje hromadnou dopravu.

Sviták (SLK): Kraj pracuje na zavedení autobusů na Ještědku, plány kříží rekonstrukce silnice
Foto: SLK
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Turistická linka by měla sloužit jako náhradní doprava po dobu, kdy bude mimo provoz lanovka na Ještěd.  

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

„Podnikáme kroky potřebné k zahájení provozu. Jedná se o vybudování zastávky, kde je potřeba jednat s vlastníky dotčených pozemků, odborem dopravy statutárního města Liberce a dopravním inspektorátem Policie České republiky. Byla již upřesněna podoba řešení otočky u Ještědky a zároveň se zabýváme bezpečností provozu při průjezdu autobusu kolem Vířivých kamenů,“ sdělil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy.

Linku by bylo teoreticky možné provizorně zavést v horizontu několika týdnů. Komplikace by však přinesla aktuálně trvající rekonstrukce silnice číslo III/2784 ze Světlé pod Ještědem na Výpřež, kde by autobusy ve směru z Horního Hanychova odbočovaly na cestu k Ještědce. 

„Právě na Výpřeži řídí dopravu semafor a ve směru od Horního Hanychova se tvoří kolony. V nich by zůstávaly autobusy stát. Proto jsme se rozhodli, že bude vhodné projekt připravit pečlivě pro letní sezonu na příští rok, kdy bude rekonstrukce této dopravní tepny mezi Libercem a Podještědím hotová,“ doplnil Sviták.

Na trasu mají vyjíždět devítimetrové autobusy, které by vyrážely na cestu od konečné tramvajové stanice v Hanychově. Četnost linek bude podle zájmu cestujících. O ceně jízdného se zatím jedná, půjde ale o nedotovanou linku, která si na sebe musí vydělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!