Svoboda (KDU-ČSL): Budu interpelovat Evropskou komisi ve věci změny času

28.10.2015 22:18

Pavel Svoboda, předseda právního výboru Evropského parlamentu, položí na plénu EP ve čtvrtek 29.10. 2015 tzv. ústní otázku Evropské komisi. Obsah interpelace souvisí s dlouhodobou aktivitou Pavla Svobody, směřující k posouzení smyslu pokračování v praxi střídání času v Evropě.

Svoboda (KDU-ČSL): Budu interpelovat Evropskou komisi ve věci změny času
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Pavel Svoboda již tento rok na jaře zorganizoval veřejné slyšení tří nejsilnějších výborů Evropského parlamentu. Výboru právního, který sám řídí, dopravního a také výboru pro průmysl a obchod.  Zástupci i pozvaní odborní mluvčí těchto výborů se shodli na konstatování, že pro praxi tzv. střídání času v Evropě již neexistuje jiný, než zvykový důvod. Naopak, jak poslancům dokázala profesorka Martha Merrow z Mnichovské univerzity, existují značné náklady na léčbu lidí s tzv. druhým chronotypem. Jde asi o dvacet procent populace. U těchto lidí se v době střídání času objevují různé typy zdravotních poruch - od lehkých až po vyloženě vážné, jako například spuštění geneticky podmíněné cukrovky.

Pavel Svoboda k tomu uvádí: "V době, kdy řeším právní problematiku migrační krize v Evropě, by někomu toto téma mohlo přijít  skoro směšné. Já sám s tím žádné zdravotní problémy nemám, ale překvapilo mne, jak velké procento lidí mi píše, at´ s tím něco uděláme. Zajímavé je, že majorita, která problémy se zdravím nemá, nevěří zbylým dvaceti procentům , že by jim to mohlo působit nějaké obtíže."

V tomto roce jde již v pořadí o čtvrtý krok Pavla Svobody. Kromě veřejného slyšení výborů také osobně navštívil v dubnu komisařku Elżbietu Bieńkowskou a v červnu komisařku Violettu Bulcovou, které mají v kompetenci příslušnou evropskou směrnici o technickém provedení střídání času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.