Svoboda (KDU-ČSL): Finišujeme v boji za zrušení střídání času

03.02.2018 12:50

Evropský parlament bude ve čtvrtek 8. února hlasovat o návrhu usnesení, které požaduje zrušení střídání letního a zimního času.

Svoboda (KDU-ČSL): Finišujeme v boji za zrušení střídání času
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda na besedě v Hradci Králové

V návrhu rezoluce se mimo jiné píše, že podle nejnovějších vědeckých studií nemá střídání času, které se provádí dvakrát ročně, žádné pozitivní účinky na ekonomiku. Naopak, posouvání hodinových ručiček škodí lidskému zdraví, zemědělství, a způsobuje více dopravních nehod.

"Již v roce 2015 jsme vytvořili pracovní skupinu poslanců, která se věnuje tomuto tématu. Minulý rok jsme zorganizovali i odbornou konferenci pro kolegy v Evropském parlamentu a pro zástupce veřejnosti. Závěr byl jednoznačný: střídání času je přežitek z minulosti, který je třeba zrušit," připomněl předseda právního výboru (JURI) Pavel Svoboda (ELS/KDU-ČSL), který vede iniciativu za zrušení střídání letního a zimního času napříč všemi politickými platformami Evropského parlamentu.

Podle nedávného výzkumu 9 evropských univerzit změna času způsobuje zdravotní problémy u přibližně 20% Evropanů. Patří k nim především únava, ospalost a dezorientace, poruchy trávení, migrény a deprese, výjimečně i infarkty. Nepřirozená změna spánkového rytmu však může působit i jako spouštěč geneticky podmíněných chorob, jako jsou obezita či cukrovka. Velké potíže zažívají lidé postižení autismem.

"Odhady přímých a nepřímých nákladů pouze na zdravotní následky každoroční změny času v členských státech EU se vyšplhaly až na 131 miliard EUR. To je téměř tolik, jako roční rozpočet na fungování evropských institucí! ", dodává slovenská europoslankyně Anna Záborská, která se na půdě Evropského parlamentu tomuto tématu také dlouhodobě věnuje.

Pokud poslanci příští týden schválí předložený návrh usnesení, zvýší tím politický tlak na Evropskou komisi, aby navrhla novelu směrnice, která by zrušila střídání času v celé EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…