Svobodní: EU přitvrzuje v omezování svobody na internetu

13.11.2020 5:36

Rada ministrů EU připravila návrh, který provozovatelům komunikačních aplikací, jako je WhatsApp, ukládá povinnost poskytnout bezpečnostním službám přístup do šifrované komunikace.

Svobodní: EU přitvrzuje v omezování svobody na internetu
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Podobně před pár lety začala debata o omezování svobody na internetu a boji proti fake news. Jak tomu tak obvykle bývá, omezování naší svobody EU i tentokrát maskuje ušlechtilým zájmem v podobě boje proti terorismu.

Zásadně odmítáme, že se terorismus postupně stává záminkou k omezování mnoha svobod bezúhonných lidí v Evropě, přestože problémy jsou evidentně někde jinde.

Státy, které mají problémy s terorismem, by je neměly přesouvat na ostatní a dost možná by je měly hledat jinde, než ve WhatsAppu. Například důsledně chránit svoje hranice, jak se každý stát při vstupu do Schengenu zavázal.

Kupodivu totiž existuje mnoho států, kde WhatsApp funguje a s terorismem v těchto státech není problém. Šifrované komunikační aplikace (např. Whatsapp a Signal) jsou zatím ostrůvky svobody, kde vás státní ani nadnárodní moc nemůže špiclovat. Tato komunikace nám dává relativní jistotu, že naše soukromá komunikace a soukromá data zůstanou skutečně v soukromí. Závěrem snad už jen citát, který současnou situaci velmi pěkně vystihuje.

„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.