Svobodní a Soukromníci: Koalice nabízející nové tváře a neotřelá řešení vznikla už v osmém kraji

30.05.2016 10:42 | Zprávy

Zastavit nesmyslné přerozdělování peněz daňových poplatníků, zefektivnit hospodaření kraje a hlavně přiblížit krajský úřad obcím a jejich obyvatelům. To jsou v kostce hlavní body, s kterými půjde do voleb v Libereckém kraji tamní koalice Svobodní a Soukromníci. Lídrem bude Radek Uchytil ze Strany svobodných občanů, dvojkou pak Vladimír Resl ze Strany soukromníků České republiky. Koalice byla dohodnuta v těchto dnech.

Svobodní a Soukromníci: Koalice nabízející nové tváře a neotřelá řešení vznikla už v osmém kraji
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

Koalice Svobodní a Soukromníci vznikla už v krajích Pardubickém, Zlínském, Středočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Ústeckém a Karlovarském. Nyní se k nim připojil i Liberecký. „Se Soukromníky nás spojuje především pohled na soukromé vlastnictví a podnikání, máme i velmi blízký pohled na mnoho dalších témat. Skutečnost, že se koalice podařilo uzavřít v relativně krátké době v osmi krajích, to jen potvrzuje,“ shrnuje místopředseda Strany svobodných občanů Karel Zvára.

Koaliční partnery v Libereckém kraji nyní čeká doladění přesného a zcela konkrétního programu řešící problémy regionu. Napříč regiony ale rezonují obdobná témata. Terčem velké kritiky tak bude především systém přerozdělování peněz určených na rozvoj obcí či podporu sportu a kultury. „Kraje vytvořily dotační systémy podobné těm evropským. Úředníci říkají, co má být důležité, jak to musí vypadat a kolik peněz z našich daní na to dají. My jsme přesvědčeni o tom, že o penězích si nejlépe rozhodnou přímo v obcích,“ přibližuje jednu ze základních programových tezí předseda Soukromníků Petr Bajer.

V tématech pochopitelně nebude chybět ani nastavení podmínek pro svobodný rozvoj podnikání. „V případě krajů přitom nejde o to, aby vytvářely nějaké systémy podpor. Úplně postačí, když nebudou překážet, odstraní zbytečnou byrokracii a tendry, například na veřejnou dopravu a podobně, otevřou i malým živnostníkům,“ doplňuje první místopředseda Soukromníků Rudolf Baránek.

Podle předsedy Strany svobodných občanů a europoslance Petra Macha je koalice, v níž své síly spojují dva programově blízké subjekty, ale především velkou šancí pro občany Libereckého kraje. „Získávají tím možnost volit věrohodnou šanci na změnu krajské politiky s tím, že jejich hlas nepropadne. O tom, že jsme už dokázali tímto modelem zaujmout, svědčí rostoucí preference, především ve Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém či Středočeském kraji,“ vysvětlil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.