Svobodní odsuzují plánované zvyšování státních výdajů

08.06.2014 20:03

Svobodní odsuzují plánované zvyšování státních výdajů, které oznámil ministr financí Andrej Babiš. Zvýšení výdajových rámců o dalších 16 miliard a plošné zvyšování platů všech státních zaměstnanců o 3,5 % je pro Svobodné nepřijatelné.

Svobodní odsuzují plánované zvyšování státních výdajů
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Na růst platů státních zaměstnanců je třeba ušetřit zeštíhlením a zefektivněním státní správy. Pokud se má podle ministra financí stát „řídit jako firma“, měl by stát zvyšovat platy úředníků pouze tehdy, kdy roste blahobyt celé země, tak jako podnik přidává svým zaměstnancům jen tehdy, kdy se daří.

Svobodní nejsou proti případnému zvýšení platů ve státní správě, pokud vláda ušetří peníze jinde – např. dokáže zrušit některé nepotřebné úřady.

„Místo skutečného hledání rezerv v přebujelé veřejné správě, odbourávání zbytečných činností a nesmyslného utrácení nám vláda předvádí, jak vybere víc, a rovněž víc utratí. S hrdostí pak pan ministr uvádí, že každého obyvatele ČR (včetně kojenců), zadluží v příštích letech vždy o dalších deset tisíc korun ročně. Je tak zcela zřejmé, že vládní strany nemyslely své předvolební sliby nezvyšovat daně ani schodek vážně,“ upozorňuje místopředseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Svobodní navrhují přijmout ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu. Německo i Švýcarsko už obdobný zákon mají. Politici mají být odpovědní za své volební období a nemají mandát k zadlužování země na období další. Pokud to považují na nutné, nechť je Ústavou vyžadován na takové rozhodnutí souhlas občanů v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce