Svobodní za ochranu domovní svobody a prodloužení platnosti zbrojních průkazů

10.09.2015 20:08

Vláda chystá novelu zákona o zbraních, která zkracuje platnost zbrojního průkazu z 10 na 5 let, zavádí povinnost lékařů hlásit změnu zdravotní způsobilosti a umožňuje policii, která má pouhé podezření na změnu zdravotní způsobilosti, aby vnikla do bytu držitele zbraně bez soudního povolení.

Svobodní za ochranu domovní svobody a prodloužení platnosti zbrojních průkazů
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

V některých případech bude dokonce Policie ČR moci zadržet zbraň bez lékařského posudku (viz zejména § 56, odst. 2, písm. a)).

Pokud zbraň nebude vydána dobrovolně, zákon dále umožní policii, aby vstoupila do obydlí (např. bez jakéhokoliv soudního povolení), zbraň si tam našla a zadržela (odnesla). To je dost velký zásah do ústavně garantované ochrany domovní svobody (čl. 12 Listiny zákl. práv a svobod).

K tomu, aby policie nabyla přesvědčení o nebezpečnosti držitele zbraně přitom bude stačit i podnět od souseda (který třeba jen chce jinému sousedovi znepříjemnit život).

Svobodní odmítají možnost policie vniknout do obydlí bezúhonného občana jen na základě podezření. Důsledně trvají na souhlasu soudu. Pokud má kterýkoliv lékař podezření na změnu zdravotní způsobilosti držitele zbraně, je správné o tom neprodleně uvědomit úřady. Má-li však být odebrána zbraň, zejména vniknutím do bytu držitele, není podezření lékaře či policie dostatečné. Proto má stát nezávislou soudní moc, která může v naléhavých případech pomocí institutu předběžného opatření oprávnit policii zakročit.

Svobodní, na rozdíl od vládního návrhu, navrhují prodloužení zbrojních průkazů na dobu neurčitou. Formální výměna zbrojních průkazů jednou za 5 či 10 let slušné občany obtěžuje a nemocným jedincům v šíleném jednání nezabrání. Nemocným jedincům musí být zbraň a průkaz odebrány tehdy, kdy se změna způsobilosti projeví (v součinnosti lékařů, policie a soudu).

Kompletní materiály na webu vlády: https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9W28KMD3

Republikové předsednictvo Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…