Syková (ČSSD): Já i česká královna, jejíž řád mi byl udělen, jsme se setkaly s velkým nepochopením a společenskou ostrakizací

27.09.2016 10:42

Nadační fond Elišky Přemyslovny udělil senátorce za Prahu 4, prof. MUDr. Evě Sykové, DrSc. (nezávislá, zvol. za ČSSD), Řád Elišky Přemyslovny. Slavnostní předání se konalo v pátek 23. září 2016 ve Státních aktech Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Syková (ČSSD): Já i česká královna, jejíž řád mi byl udělen, jsme se setkaly s velkým nepochopením a společenskou ostrakizací
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Kromě senátorky Sykové řád obdržela například ministryně školství Kateřina Valachová, předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a dalších 17 osobností z řad společensky aktivních žen působících zejména v oblasti politiky, kultury a sociální péče.
 
Řád Elišky Přemyslovny je výlučně ženským řádem, který od roku 2015 uděluje Nadační fond Elišky Přemyslovny jako výraz ocenění za zásluhy v oblasti charity, podpory církví, kultury, umění, sportu, výchovy, školství a dalších oborech společenského života, případně za hrdinské či jiné výjimečné činy. Návrhy na udělení řádu předkládají společenské instituce, organizace či jednotlivci prezidentu Nadačního fondu Elišky Přemyslovny.

„Rozhodnutí udělit mi řád, který nese jméno české královny, jíž si opravdu vážím, mne velmi potěšilo a povzbudilo mne k tomu, abych nadále snažila – tak jako Eliška – prospět této zemi“, uvedla ke svému ocenění senátorka Eva Syková. S Eliškou Přemyslovnou se senátorka cítí být osobně spřízněna: „Obě jsme setkaly s velkým nepochopením a společenskou ostrakizací. Ona se s tím musela potýkat téměř po celý svůj život. Je pro mne proto velkým vzorem. A myslím si, že by měla být vzorem pro nás všechny“. Také z tohoto důvodu senátorku Sykovou mrzí, že se přes kladný postoj Senátu zatím bohužel nepodařilo schválit 14. květen jako společný významný den Karla IV. i Elišky Přemyslovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…