TOP 09 je odpovědná strana, která myslí také na ženy

11.10.2017 20:00

TOP 09 nenabízí jen reformu vzdělávání nebo efektivní a úsporný stát, ale v programu má také návrhy cílené na ženy.

TOP 09 je odpovědná strana, která myslí také na ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Jsme odpovědná strana, i proto myslíme na to, co potřebují k životu a spokojenosti svých rodin právě ženy. Mít odpovědnost, znamená myslet na budoucnost. My na ni myslíme stejně jako každá žena a matka, říká místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová, která už čtyři roky ve sněmovně prosazuje sladění pracovního a rodinného života. Priority TOP 09 shrnula do balíčku opatření, která pomohou ženám.

Za podstatnou a nutnou změnu považuje zavedení mateřské bez limitu. Tedy zvýšit pomoc státu matkám na mateřské dovolené, které by bylo spravedlivější i k ženám s vyššími platy. Prosadit chce TOP 09 také rodičovskou pro prarodiče jako novou a další možnost péče o dítě v rodině, díky které by se ženy mohly vrátit dříve ke své profesi.

Pomoci ženám a jejich rodinám by měla také širší státní podpora pro tzv. dětské skupiny jako alternativu chybějícím mateřským školám, možnost odečíst si náklady na chůvu z daní nebo povinné kvóty na flexibilní částečně úvazky nebo sdílená místa pro státní úřady.

„Kromě částečných úvazků určitě matky ocení také možnost pracovat z domova. I proto chceme volnější pravidla pro homeoffice, a také více míst ve školních družinách. Chceme rovněž zrušit povinný rok v mateřské školce pro předškoláky, který příliš omezuje svobodu rozhodování rodičů. Raději se zaměříme na kvalitu mateřských škol a zvýšení platů ve školství nebo sociálních sféře, kde pracují většinou ženy,“ míní poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Protože ženy jsou těmi, na kterých neleží jen péče o děti, chce TOP 09 starost o nemocné, handicapované i stárnoucí členy rodiny více ohodnotit. Pomůže nejen zrychlit posouzení nároku na příspěvek na péči, ale také zvýšení tohoto příspěvku v nejvyšším stupni a větší možnost kombinovat domácí péči a terénních sociálních služeb.

V případě rozvodu se musí zrychlit rozhodování opatrovnických soudů, které by měly mít pevné lhůty pro stanovení výše alimentů nebo svěření dětí do péče. Soudy musí řešit přednostně a zrychleným řízením také vymáhání dlužných alimentů.

Speciální letáček s konkrétními opatřeními pro ženy najdete na webu top09.cz. Zájemci jej mohou získat také při akcích kontaktní kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice