Talíř (KDU-ČSL): Soutěže obcí Jihočeského kraje v třídění odpadů za rok 2021 už znají své vítěze

07.09.2022 5:35

V prostorách zasedací místnosti Secese na českobudějovickém Krajském úřadu dnes proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěží obcí Jihočeského kraje ve třídění odpadů, jejichž vyhlašovateli jsou Krajský úřad Jihočeského kraje a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.

Talíř (KDU-ČSL): Soutěže obcí Jihočeského kraje v třídění odpadů za rok 2021 už znají své vítěze
Foto: kdu.cz
Popisek: František Talíř

Zástupci obcí a měst, které v uplynulém roce 2021 nejlépe třídily odpad, si převzali ceny z rukou Martiny Filipové, ředitelky oddělení regionálního provozu EKO-KOM, a.s., a Mgr. Františka Talíře, prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

V roce 2021 tradičně probíhaly v Jihočeském kraji dvě soutěže - krajská soutěž Jihočeši třídí odpady 2021 (15. ročník) a Jihočeský okresní odpadový přebor 2021 (9. ročník). První soutěž je ještě rozdělena do 4 kategorií podle velikosti obcí a měst. V druhé soutěži, jak už název napovídá, soutěží obce a města ve třídění odpadů v rámci jednotlivých okresů Jihočeského kraje.

Do těchto klání bylo automaticky zařazeno všech 592 obcí, městysů a měst kraje zapojených v systému EKO-KOM. Výsledky soutěže pořadatelé vypočítali ze čtvrtletních výkazů o celkovém množství a druzích vytříděných odpadů, které obce pravidelně posílají do výše zmíněného systému. Byla hodnocena celková výtěžnost ve všech základních komoditách, tedy plastu, papíru, skla a kovů přepočítaná na 1 obyvatele. Další plusové body pak soutěžící obce dostávaly v doplňkovém hodnocení za jiné než nádobové sběry papíru, za oddělený sběr čirého skla, za sběr nápojových kartonů a za zajištění dostatečné a dostupné sběrné sítě (tj. pro kolik obyvatel obce nebo města slouží 1 průměrné kontejnerové hnízdo).

„Všem oceněným v soutěži obcí Jihočeského kraje ve třídění odpadu srdečně blahopřeji. Zároveň jim přeji hodně radosti, sil do další práce a děkuji za to, že jdou příkladem ostatním obcím na další cestě ke zvelebování našeho kraje,“ uvedl první náměstek hejtmana Talíř. Zároveň u této příležitosti vzpomněl na dobu, kdy žil v Itálii. „Ta země je krásná, skoro jako jižní Čechy. Ale rozdíl je právě v tom odpadovém hospodářství. Protože tam v určitých regionech můžete narazit na hory odpadků a to u nás není. Což zásadně mění kvalitu života, u nás samozřejmě k lepšímu,“ řekl Talíř. Zároveň vyzdvihl i význam této soutěže. „Ten vnímám zejména v motivaci pro další obce, které vidí, že třídění odpadu opravdu funguje a přináší konkrétní výsledky. Proto budu rád, když se do tohoto projektu v následných letech také aktivně zapojí a Jihočeský kraj je v případě jejich zájmu připraven všem podat pomocnou ruku,“ zdůraznil první náměstek hejtmana.

V kategorii do 499 obyvatel se v soutěži Jihočeši třídí odpady 2021 umístily obce Heřmaň, Nevězice a Kubova Huť. První dvě jmenované obec přebíraly ve stejném pořadí cenu i za rok 2020.

V kategorii obcí, městysů a měst od 500 do 1 999 obyvatel vystoupali na pomyslnou bednu zástupci obcí Roudná, Putim a Albrechtice nad Vltavou. Z této trojice si obec Roudná oproti minulému ročníku polepšila a vyhoupla se na stupeň nejvyšší, tedy na 1. místo.

Ve třetí kategorii od 2 000 do 7 000 obyvatel převzalo gratulace město Trhové Sviny, městys Křemže a město Jistebnice. I v této kategorii máme skokana, a to hned o dvě příčky. Obyvatelé města Trhové Sviny loni v třídění odpadů přidali a posunuli tak své město ze třetího místa na zlatou příčku.

V kategorii největších jihočeských měst, tj. nad 7 000 obyvatel, vyhlašovatelé přivítali města Vimperk, Prachatice a Milevsko. Zajímavostí je, že tato trojice si zopakovala pořadí z předešlých ročníků 2019 a 2020.

V soutěži Jihočeský okresní odpadový přebor 2021 vyhlásili pořadatelé tyto vítěze: v okrese České Budějovice město Trhové Sviny, obce Dívčice a Hůry, v okrese Český Krumlov obce Přední Výtoň, Mojné a Mirkovice, za Jindřichohradecký okres obce Polště, Horní Němčice a Hatín, v okrese Písek obce Heřmaň, Minice a Nevězice, za okres Prachatice obce Kvildu, Borovou Ladu a Kubovu Huť, v okrese Strakonice obce Chobot, Hoslovice a Myštice a v Táborském okrese obec Roudnou, město Soběslav a obec  Černýšovice.

V rámci slavnostního vyhlášení vítězů byla udělena ještě jedna cena - Ocenění za nejvýznamnější počin v oblasti nakládání, třídění a likvidaci odpadů v Jihočeském kraji za rok 2021 s finanční odměnou 20 000 Kč. Komise složená ze zástupců Krajského úřadu Jihočeského kraje vybrala ze všech kandidátů obec Dívčice. Díky snaze pracovníků obecního úřadu a aktivní účasti obyvatel obce na třídění odpadů se podařilo meziročně výrazně zvýšit množství vytříděných využitelných složek komunálních odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…