Telička (ANO): Měli bychom uvažovat o finanční pomoci zemím, které nesou největší zátěž uprchlické vlny

13.09.2015 10:40

Evropský parlament ve čtvrtek de facto podpořil plány Evropské komise na řešení migrační krize včetně vytvoření trvalého mechanismu rozmísťování běženců mezi členské státy. Rezoluce vyzývá také k úpravě pravidel pro navracení migrantů do první země vstupu v rámci a k efektivnějšímu boji proti pašeráctví lidí.

Telička (ANO): Měli bychom uvažovat o finanční pomoci zemím, které nesou největší zátěž uprchlické vlny
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Vedoucí delegace europoslanců za hnutí ANO Pavel Telička podporuje některé dílčí návrhy Evropské komise, ale v souladu se svým dlouhodobým postojem hlasoval ve čtvrtek proti usnesení Evropského parlamentu.

„Rezoluce bohužel neobsahuje, ani nenastiňuje opatření, která by efektivně vedla k řešení uprchlické krize. Kvóty pro přerozdělování žadatelů o azyl považuji za neúčinné a za určitých okolností i kontraproduktivní opatření, které zvýší napětí mezi jednotlivými státy v době, kdy naopak potřebujeme jednotnou EU se silnou společnou pozicí. Navíc může dojít k ohrožení fungování Schengenského prostoru,“ uvedl Pavel Telička.

Některá opatření navrhovaná Evropskou komisí považují europoslanci ANO za přínosná, např. posílení pravomocí agentury Frontex, sestavení seznamu tzv. bezpečných zemí a zřízení středisek, tzv. hotspots, mimo území unie, kde by uprchlíci čekali na vyřízení azylu.

„Spoluzodpovědnosti za osud uprchlíků se EU nemůže zříct a jsem přesvědčen, že i Česká republika má kapacity na přijetí určitého počtu uprchlíků. Měli bychom také uvažovat o finanční pomoci zemím, které nesou největší zátěž uprchlické vlny,“ dodal Pavel Telička.

Rezoluce Evropského parlamentu má nicméně především politický význam. O konkrétních opatřeních navrhovaných Evropskou komisí budou v pondělí jednat ministři vnitra členských zemí Evropské unie. Uvažuje se také o svolání mimořádného summitu, na němž by se migrační krizí a jejím řešením zabývali premiéři a hlavy států. Pro svolání summitu se opakovaně vyjádřil i Telička.

„Nestačí jen říkat ne. Pokud chceme něco prosadit, musíme sami přicházet s návrhy a hledat pro ně podporu. Doufám, že naši ministři právě v těchto dnech neformálně vyjednávají se svými protějšky v dalších zemích EU o řešení, které budeme moci podpořit,“ dodal Pavel Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…