Telička (ANO): U privatizace OKD jsem nebyl a nikoho jsem nelobboval

08.04.2014 14:21

Pavel Telička ke své roli v OKD.

Telička (ANO): U privatizace OKD jsem nebyl a nikoho jsem nelobboval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Protože se v posledních dnech objevila v médiích ale i mezi politiky řada spekulací o mé roli při privatizaci OKD a při vyjednávání o sanaci dolu Paskov, rád bych uvedl některá fakta na pravou míru:

1. U privatizace OKD v r. 2004 jsem nebyl, ani nikoho v této věci nelobboval. Nepodílel jsem se samozřejmě ani na divoké první fázi privatizace, kdy stát ztratil v OKD většinový podíl. 

2. Poradenskou firmu jsem založil při vstupu do soukromého sektoru v roce 2005. Naše firma se kromě jiného angažovala v poradenství pro společnost NWR vlastnící OKD. Řešili jsme také stížnost ohledně údajné státní pomoci, kterou k Evropské komisi podala konkurenční finanční skupina Penta (která svůj podnět ke Komisi později stáhla). U Evropské komise jsme nijak nelobbovali, naše firma se podílela na přípravě strategie.

3. Poté, co NWR loni rozhodla o uzavření dolu Paskov z důvodu jeho dlouhodobé ztrátovosti, jsem jako člen správní rady společnosti jednal s tehdejším ministrem průmyslu Ciencialou o memorandu o porozumění mezi OKD a vládou. Cílem bylo vytvoření pracovní skupiny, která by našla řešení, jež by mj. snížilo sociální dopady uzavření ztrátového dolu, případně uzavření dolu odložilo. Krátce po ustavení nové vlády jsem se v této věci sešel také s ministrem Mládkem. Šlo o jedinou schůzku ještě před podáním kandidátky do evropských voleb. Od té doby jsem žádná jednání za NWR nevedl, abych nezavdal příčinu ke spekulacím o potenciálním střetu zájmů, nikdy jsem o této věci v hnutí ANO nikoho o ničem nepřesvědčoval.

4. Do nynějšího sporu mezi ČSSD a ANO nijak nevstupuji, ze správní rady NWR se logicky chystám z důvodu svého politického angažmá odejít. Jednání o tom proběhnou během dubna.

5. Principiálně má každý politik svou historii, mají ji i kandidáti do Evropského parlamentu. V soukromé sféře hájí poradenské firmy zájmy svého klienta. Ty byly v dané věci ostatně shodné se zájmy státu - obhájit své rozhodnutí poté, kdy ho napadl stěžovatel. Takových případů, včetně arbitráží, je bezpočet. Naše společnost měla ve vztahu k orgánům Evropské unie nejpřísnější pravidla. Firma byla jako jediná česká obdobná poradenská společnost v Bruselu registrovaná v tzv. transparentním registru při EU a splňovala vysoké etické standardy.

Pavel Telička

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.