Török (PRO): Tak nám vláda zdražila energie, 90 procent občanů si meziročně připlatí!

14.09.2022 5:34

Vláda zastropovala ceny energií příliš vysoko, 1 kWh silové elektřiny za 6,- Kč a u plynu 1 kWh 3,- Kč/kWh, což je cca 30 Kč/m3 plynu, bez marže obchodníka. Jsem zděšen!

Török (PRO): Tak nám vláda zdražila energie, 90 procent občanů si meziročně připlatí!
Foto: PRO
Popisek: PRO - Právo, Respekt, Odbornost - logo

Vláda nám 12. září 2022 pozdě večer zastropovala ceny energií a hrdě se bije do prsou, jak pomohla našim občanům. Bohužel opak je pravdou, většina lidí bude platit více milá vládo. Pouze Ti, co skončili v režimu DPI, tak budou platit o něco méně. Včerejší strop na elektrickou energii v hodnotě 6 Kč/kWh silové elektřiny znamená 7,5 Kč - 9 Kč/kWh pro koncové zákazníky. Předešlá průměrná cena se pohybovala do 5 Kč/kWh, což je meziroční růst o 50-80%! U plynu je situace daleko drastičtější, předešlé ceny se pohybovaly kolem 10 Kč/m3 + marže a distribuce, tzn. koncová cena kolem 15 Kč/m3 plynu.

Dnešní cena například v Budapešti v běžné domácnosti je 6,85 Kč/m3 s tím, že je ta cena garantovaná na 15 let, pouze s inflační doložkou. Maďarsko má kontrakt na plyn z Ruska na 15 let. U nás bude stát "regulovaný" kubík plynu cca 40 Kč/m3 pro koncového spotřebitele. Tzn. tímhle rozhodnutím vlastně vláda legalizovala celoroční zdražování způsobené neuváženými politickými rozhodnutími.

Tato rozhodnutí jsme neudělali my, ale Němci. Jejich přílišně rychlá orientace na zelené technologie (vítr a fotovoltanika) a odpor k jádru i uhlí způsobila, že ceny na energetických burzách začaly nekontrolovatelně růst. Jelikož se dostaly na hranici, kde i výrobci, již neměli potřebnou hotovost, aby svůj odbyt elektřiny byly schopni krýt svými penězi, přestaly sem dodávat potřebné množství a tím se rozpoutala nekontrolovatelná spirála růstu.

U plynu je to pouze politické rozhodnutí způsobené obrovským tlakem USA, které tlačí na zákaz používání plynu z Ruska a snaží se lobbovat za LNG, které je několikanásobně dražší než současný ruský plyn (musí se ochladit na -160 C, přepravit speciálními loděmi a opět postupně zahřát, 1m3 kapalného LNG je asi 600 m3 v plynném skupenství). A jelikož nám v únoru začala válka na Ukrajině, politici v Německu rozhodli o zastavení plynovodu Nord Stream 2, který byl již těsně před spuštěním a vláda v Německu propustila všech 140 zaměstnanců, kteří zde měli pracovat. Plánovaná kapacita Nord Stream 2 byla 55 mld. m3 plynu (celková roční spotřeba v ČR se pohybuje kolem 9-10 mld. m3). Tak že tato kapacita se dá nahradit minimálně 400 loděmi ročně (těmi největšími s kapacitou kolem 250 000 m3 kapalného LNG), dopad na životní prostředí nechci komentovat.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Co nám tedy zastropování cen elektřiny a plynu přinese? Za prvé to bude snížení kupní síly obyvatel, poněvadž meziroční náklady na energie většiny našich domácností stoupnou. Nejvíce si připlatí tam, kde topí plynem, zde budu faktury meziročně cca 3x vyšší. U elektřiny bude meziroční nárůst cca dvojnásobný. Vláda si neuvědomuje, jednu základní věc a to je, že ČR je soběstačná ve výrobě a ještě exportujeme.

Očekával bych razantnější zastropování, u elektřiny cca mezi 3-4 Kč/kWh silové elektřiny a u plynu cca 15 Kč/m3, s tím, že by vláda a nebo vládou pověřená firma zajistila přímý kontrakt na plyn z Ruska. Současná nabídka, kterou vláda odmítla je 45 EUR/MW při objemu 5 mld. m3 plynu ročně od firmy Gazprom. Vláda bohužel řekla jasně, že co je z Ruska je fuj. Tím, že máme drahé energie, se u nás také zvyšuje inflace a tím jsou požírány úspory obyvatel a firem. Celkový objem peněz, které se ročně znehodnotí inflací je kolem 500 mld. Kč, k tomu je potřeba ještě připočítat zvýšení cen energií, které z kapes našich obyvatel a firem vytáhne dalších cca 400 mld. Kč.

Naší velkou konkurenční výhodou ve světě, byly vždycky levné energie a levná, vysoce kvalifikovaná pracovní síla. Bohužel tuto výhodu velmi rychle ztrácíme. Naše současná vláda se neustále zabývá Babišem a malichernostmi, ale skutečné problémy ji unikají. Podíl státu ve společnosti ČEZ je bezmála 70%, což je silný mandát na to, aby tu energie nemuseli být tak drahé. Jak z tohoto uzavřeného kruhu, který nás vede k chudobě? Uzavřít kontrakt na dodávku plynu z Ruska alespoň na přechodné období (využívat např. 50% LNG a 50% plyn z Ruska, tím by došlo k diverzifikaci dodavatelů), a domluva s výrobci energií, stejně jako ve Francii, ale s trošku vyššími cenami, než mají Francouzi.

Článek byl převzat z Profilu Václav Török

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině