Třeštíková: Polovina výnosů z poplatku z pobytu poputuje zpět do cestovního ruchu

30.08.2022 6:37 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha se jako první obec v zemi zavazuje k tomu, že 50 % z veškerých výnosů z poplatku z pobytu vrátí zpět do rozvoje cestovního ruchu. Výnosy využije zejména na jeho kultivaci, marketingové kampaně realizované společností Prague City Tourism nebo MICE aktivity, jako jsou kongresy nebo mezinárodní konference.

Třeštíková: Polovina výnosů z poplatku z pobytu poputuje zpět do cestovního ruchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání pražského zastupitelstva. Na programu byly vyhlášky o zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti nebo založení Muzea paměti 20. století

Schválila to Rada hl. m. Prahy. Systém přerozdělení začne platit od roku 2024 a naváže tak již na dříve podepsané memorandum týkající se navýšení poplatku z pobytu na 50 Kč mezi hl. m. Prahou, Asociací hotelů a restaurací ČR a společností Prague City Tourism.

Poplatek z pobytu, který je jako jediný v oblasti cestovního ruchu přímým příjmem financí pro obce, zajistí koncepční podporu rozvoje kultivovaného a udržitelného cestovního ruchu. Polovinu vybraných prostředků město vrátí zpět do jeho rozvoje a zaplatí ho samotní turisté.

„Jsem opravdu ráda, že jsme dnes na Radě hl. m. Prahy stvrdili závazek, v rámci kterého polovinu výnosů z poplatku z pobytu investujeme do udržitelného cestovního ruchu a kultivace veřejného prostoru. Praha díky tomu může investovat mnohem více prostředků do rozvoje města,” říká radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková.

Systém řešení podpory udržitelného cestovního ruchu začne platit v plném rozsahu od ledna 2024 a v omezeném režimu od ledna 2023, kdy se počítá s částkou necelých 31 milionů korun. Částka z vybraného poplatku za noc pro další rok bude mnohonásobně vyšší, protože již bude kalkulovat se zvýšenou částkou 50 Kč poplatku z pobytu.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

„Velmi si vážíme spolupráce s vedením města, která již v minulých letech přinesla velmi dobré výsledky a kvalitní marketingové kampaně. Praha je již delší dobu příkladem moderního přístupu k podpoře cestovního ruchu, byť finanční prostředky jsou limitované. Systémové rozdělení poplatků vítáme a jsme připraveni i nadále spolupracovat na efektivním výběru poplatků, které jsou částečně vraceny zpět na podporu cestovního ruchu,” uvádí prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle odborníků toto systémové plánování zajistí realizaci pravidelných cílených kampaní na podporu udržitelného cestovního ruchu a jeho kultivaci v metropoli. Stejně tak posílí image metropole jako MICE destinace vhodné pro kongresy a konference.

„Díky tomuto konkrétnímu opatřením už nebude docházet k převyšování výdajů v cestovním ruchu nad jeho příjmy. Naší společnosti to navíc umožní snadnější plánování marketingových kampaní na podporu příjezdového i domácího cestovního ruchu, prostřednictvím kterých budujeme novou image Prahy jako kulturního města nabízejícího kvalitní služby a gastronomii,“ popisuje konkrétní využití prostředků předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.