Třeštíková: Pražské židle & stolky jsou velmi oblíbené

05.01.2022 16:47

Kreativní Praha hledá nové lokality pro projekt Pražské židle & stolky v sezóně 2022

Třeštíková: Pražské židle & stolky jsou velmi oblíbené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

Projekt pro oživení veřejného prostoru Pražské židle & stolky se letos uskuteční již posedmé. 

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25520 lidí
Do otevřené výzvy se mohou až do 20. ledna 2022 přihlásit občané, spolky, kulturní instituce či další organizace, které mají zájem o umístění nového mobiliáře pro veřejnost ve své blízkosti.

„Pražské židle & stolky jsou ojedinělým a oblíbeným projektem ve veřejném prostoru. Od svého vzniku se těší veliké oblibě a každý rok zájem strmě roste. Jsem ráda, že se mobiliář nenachází pouze v historickém centru, ale že ho mohou Pražané využít i na sídlištích a mimo centrální části města,“ říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu.

Ikonické černé židle a stolky se v loňské sezóně objevily na rekordních 86 místech metropole. Obyvatelé i návštěvníci Prahy se na židle mohli posadit v městských ulicích, na náměstích, v parcích nebo kulturních a komunitních prostorách. Projekt Pražské židle & stolky vznikl v roce 2016 a byl vytvořen na půdě Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. V současné době funguje pod vedením Kreativní Prahy – městského zapsaného ústavu, který se věnuje koncepčnímu rozvoji kultury a podpoře kulturních a kreativních odvětví.

„Do projektu, který měl původně za úkol zejména poskytnout možnost spočinout Pražanům ve veřejném prostoru a doplnit některé jeho chybějící funkce, u nás v Kreativní Praze vnášíme prvky spíše kulturní a komunitní. Rozmanitý a vstřícný veřejný prostor s kulturou úzce souvisí a projekt budeme v Kreativní Praze i nadále rozvíjet tímto směrem,“ doplňuje Petr Peřinka, ředitel organizace.

Letošní sezóna přinese také několik rozšíření. Na vybraných místech byly židle a stolky již dříve doplněny také lehátky - například v Anežském klášteře či na ostrově Štvanice se tato novinka velmi osvědčila - a proto se i letos počty lehátek budou zvyšovat. Další novinkou v minulém roce byl zimní provoz, kdy na některých místech židle zůstaly dosud a lidé je mohou používat celoročně. I tato forma projektu bude letos pokračovat.

Do sedmé sezóny se může také zapojit veřejnost a různé organizace či spolky, které mohou pomoci rozšířit mapu míst, kde se lidé budou moci posadit na Pražské židle & stolky. Přihlašovací formulář je možné vyplnit do 20. ledna 2022 na webových stránkách Kreativní Prahy ZDE.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…