Třeštíková: První ročník Pražského kulturního fóra ukázal potřebnost diskusní platformy

12.04.2022 19:57 | Tisková zpráva

Ve dnech 19. a 20. dubna se v Kině Přítomnost uskuteční 2. ročník Pražského kulturního fóra, mezinárodní konferenční akce, která usiluje o vytvoření dlouhodobé spolupráce mezi aktéry v oblasti umění, kultury, kulturních a kreativních průmyslů. Letošním tématem je rozeznání excelence v kultuře.

Třeštíková: První ročník Pražského kulturního fóra ukázal potřebnost diskusní platformy
Foto: youtube.com
Popisek: Hana Třeštíková

Diskutovat o něm budou ve třech programových blocích přední zahraniční i čeští experti z akademického prostředí, veřejného, neziskového i soukromého sektoru. Pražské kulturní fórum pořádá Kreativní Praha, z.ú. ve spolupráci s radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Hanou Třeštíkovou a Odborem kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy. Pro účast je třeba pouze předchozí bezplatná registrace prostřednictvím portálu GoOut.

Po úspěšném zahajovacím ročníku, který se konal v roce 2021 formou online a byl participativní akcí a impulsem k zahájení tvorby nové Kulturní politiky hlavního města Prahy, otevřou organizátoři v rámci letošního ročníku mezinárodní konference diskusi na téma rozeznání excelence v kultuře. Zaměří se tak na důležité téma již vzniklé Kulturní politiky.

„První ročník Pražského kulturního fóra ukázal potřebnost diskusní platformy pro kulturně kreativní odvětví a strategický rozvoj kulturní politiky města. Jsem ráda, že hlavní město Praha ve spolupráci s Kreativní Prahou takovou diskusní platformu vytvořilo a účast na letošním ročníku konference přijala řada českých a zahraničních expertů,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu Hana Třeštíková.

Na téma excelence v kultuře nahlédne ve dvou dnech v různých perspektivách 15 českých expertů a 4 zahraniční hosté v programových blocích: Lidé a inovace v kultuře, Kulturní infrastruktura a Značka města. Jednotlivé programové bloky budou zahájeny rozhovorem se zahraničním hostem následovaným panelovou diskusí, jejíž moderace se v jednotlivých blocích ujmou Petr Prokop (Vzlet/Vosto5), Saša Michailidis (Česká televize) a Hana Slívová (Český rozhlas).

Klíčovým vystoupení na téma „Role a význam kulturních a kreativních odvětví“ zahájí konferenci ředitelka slovinského Center for Creativity Lublaň Anja Zorko. Další otázky podpory kreativity v městském prostředí, excelentní infrastruktury v 21. století či otázku značky města společně otevřou doktorka v oboru Managementu a organizace se specializací na high-tech organizování, inovační management a organizační kreativitu Dr. Anna Grzelec, profesorka organizačního chování a strategického řízení na KEDGE Business Scholz Anne Gombault či zakladatel a výkonný ředitel Rotterdam Festivals Johan Moerman.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

Z řad tuzemských expertů pozvání přijala například šéfredaktorka Artalk Anežka Bartlová, ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava Marek Hovorka, ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, ředitel odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Sulženko či výkonná ředitelka Studia ALTA Lída Vacková. „Při výběru osobností do jednotlivých programových bloků pro nás bylo důležité zaměřit se na nejvýraznější osobnosti zahraniční i české scény kulturně kreativních odvětví, kteří nám pomůžou excelenci prověřit z různých úhlů pohledu,“ vysvětluje Petr Peřinka, ředitel Kreativní Prahy.

Odborná i široká veřejnost se Pražského kulturního fóra může zúčastnit přímo v Kině Přítomnost. Pro účast je nutná pouze předchozí bezplatná registrace prostřednictvím portálu GoOut. Akci bude možné sledovat i na online platformách – Youtube a Facebook na účtech Kreativní Prahy. Prostřednictvím portálu Slido diváci budou moci pokládat otázky přímo do debat.

Pražské kulturní fórum se koná pod záštitou Hany Třeštíkové, radní hl. m. Prahy pro oblast kultury, výstavnictví a cestovního ruchu, ve spolupráci s Odborem kultury a cestovního ruchu Magistrátu hlavního města Prahy a za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.