Třeštíková: Stavba nové budovy městské knihovny na Petřinách může začít

07.02.2022 22:13

Na svém pondělním jednání odsouhlasila Rada hl. m. Prahy úpravu celkových nákladů výstavby nové knihovny na Petřinách v Praze 6, která nakonec vyjde na 226 milionů korun včetně DPH.

Třeštíková: Stavba nové budovy městské knihovny na Petřinách může začít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

Tímto krokem tak vedení hlavního města umožnilo zahájení stavebních prací. Objekt by měl začít sloužit veřejnosti už na podzim roku 2023. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

„Stavba nové budovy knihovny může začít. Dnes jsme odblokovali další roky zaseknutý projekt a současně tím jako město dáváme jasný signál, že podpora vzdělanosti, přístup k informacím ale i komunitní setkávání, které nová budova knihovny nabídne, jsou naší prioritou,“ říká radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Zadávací řízení na generálního dodavatele stavby nové pobočky městské knihovny bylo vypsáno v září 2021, v průběhu řízení však došlo k celosvětovému nárůstu cen stavebních materiálů a energií. To se projevilo i do výše nabídek, které dodalo 6 účastníků výběrového řízení. Původní náklady investiční akce činily 165 milionů korun. Příspěvková organizace Městská knihovna v Praze tak požádala o navýšení finančních prostředků.

Po vyhodnocení nabídek nakonec komise vybrala jako vítěze konsorcium firem Subterra - Chládek & Tintěra. Rozpočet akce je nyní stanoven na 226 milionů korun. Pražští radní tak dnešním schválením dofinancování projektu umožní zahájení samotné výstavby.

„Knihovna si váží dlouhodobé podpory svého zřizovatele, hlavního města Prahy, které se jí dostává nejen pro prioritní projekty, ale pro rozvoj její činnosti obecně. Jsem rád, že stavba knihovny na Petřinách není výjimkou a že díky dnešnímu rozhodnutí Rady hlavního města Prahy, se mohou Pražané těšit na novou moderní knihovnu,“ dodává ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

Budoucí stavba v Praze 6 nahradí stávající objekt knihovny z 50. let, který již svému účelu nevyhovoval. Pobočka Petřiny byla proto v říjnu roku 2021 uzavřena. Nová budova je navržena tak, aby splňovala nároky, které jsou na služby knihovny kladeny nejen zaměstnanci, ale zejména veřejností. Projekt přinese také řadu nových možností, funkcí a inovací. Vzniknou zde menší studovny, využitelné pro setkávání místních spolků či výuku v menších kolektivech a bude zde i prostor pro multifukční sál. Další novinkou bude možnost půjčit si knihy nebo je vrátit mimo otevírací dobu pobočky prostřednictvím samoobslužných zařízení bez asistence knihovníka.

Finální návrh exteriéru knihovny je dílem architektů z ateliéru Monom Works, kteří stojí také za návrhem interiérového vybavení knihovny. Staveniště by mělo být předáno stavební firmě v březnu 2022. Práce budou zahájeny demolicí stávající budovy knihovny. Samotná stavba bude trvat třináct měsíců a nová knihovna by měla být otevřena na podzim roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby