Trtek (ANO): Vedení města Karlovy Vary se nechce nechat vmanipulovat do neověřených kroků krajské rady

12.04.2021 12:45

Stanovisko vedení města Karlovy Vary k situaci kolem přípravy vestavby sálu do Císařských lázní

Trtek (ANO): Vedení města Karlovy Vary se nechce nechat vmanipulovat do neověřených kroků krajské rady
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Karlovy Vary 12. 4. 2021

Vážení radní, vážení zástupci vládnoucí koalice, vážení zastupitelé.

Obracím se na Vás jako 1. náměstek karlovarské primátorky a jako člen nejužšího vedení města Karlovy Vary v souvislosti s reakcí hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka na otevřený dopis poslankyně Parlamentu ČR Jany Mračkové Vildumetzové.

Berte, prosím, toto stanovisko jako oficiální stanovisko krajského města, jehož vedení se nechce nechat vmanipulovat do neověřených kroků Rady Karlovarského kraje, vedoucích k možné ztrátě dotace, porušení smluvních a zákonných vztahů, prodloužení termínu a dalších. Město by se tím vystavilo nebezpečí uplatnění článku 1, bodu 5 memoranda, který jasně hovoří o závazku města s úhradou veškerých sankcí, krácení dotací apod. ve spojitosti s negativními dopady vestavby sálu na revitalizaci Císařských lázní.

Jako představitelé Magistrátu města Karlovy Vary Vám chceme sdělit, že o vestavbu máme zájem, ale v otázce výstavby koncertního sálu do objektu Císařských Lázní musíme postupovat a budeme postupovat v souladu s uzavřeným memorandem mezi krajem a městem. To znamená, že město připraví projekt pro stavební povolení a zajistí vyjádření orgánů památkové péče na základě žádosti o vydání závazného stanoviska. Jakmile budeme mít tyto podklady, vstoupíme do jednání s Karlovarským krajem ohledně dalších kroků k možné vestavbě víceúčelového sálu.

Dovoluji si Vás informovat, že projekt pro stavební povolení je již hotov a byl nám předán arch. Petrem Hájkem. Současně byl tento projekt poskytnut i kraji pro prověření možnosti vestavby sálu v souladu s projektem revitalizace Císařských lázní.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Město vystavilo plné moci pro arch. Petra Hájka k jednání s orgány památkové péče a souběžně vystavilo plné moci i pro jednání s ostatními dotčenými orgány (v rámci rozsáhlejší přípravy pro následná jednání s krajem – především protipožární a hygienické otázky). Veškeré tyto věci bude zajišťovat a projednávat město Karlovy Vary, které následně veškeré podklady předá Karlovarskému kraji pro vydání stavebního povolení.

Veškeré tyto kroky jsou v naprostém souladu výše zmiňovaného memoranda a je třeba zdůraznit, že v námi obdrženém a projednávaném projektu je sál koncipován dle původního záměru (exteriér, prosklená střecha).

Je třeba rovněž zdůraznit, že v rámci jednání pracovní skupiny i setkání vedení kraje s vedením města Karlovy Vary padl dotaz, zda by nebyla možná plná střecha. Byl to ale pouze dotaz bez jakéhokoliv dalšího návazného kroku ze strany města. To znamená, že nedošlo k žádné výzvě ani požadavku ke změně projektu probíhající rekonstrukce Císařských lázní a za město odmítáme převzít jakoukoliv zodpovědnost za změny v tomto projektu.

Dále musí být prověřeny i dopady případné změny z pohledu města Karlovy Vary a to zejména v otázce financování vestavby (dotace ITI), financování provozu sálu, financování sídla KSO, režimu sálu v souvztažnosti vstupného a dotací (otázka veřejné podpory).

Teprve po těchto námi jasně popsaných a definovaných krocích, může dojít k projednání finální verze vestavby, ale i možné realizace projektu krajem nikoli městem. Vedení magistrátu zároveň prověřuje financování v rámci dotace ITI na MMR s tím, že je počítáno s realizací, tedy samotnou vestavbou sálu až v době, kdy bude protokolárně dokončena revitalizace Císařských lázní, tedy nejdříve po létě roku 2023.

Do doby splnění výše popsaných podmínek a do doby nutného společného rozhodnutí vedení města a kraje nepožadujeme za město Karlovy Vary změnu projektu. Jsme si vědomi, že k tomu nemáme dostatečné údaje ze strany kraje, nemáme pro kraj dostatečné údaje ze strany MMR, nemůžeme činit kroky nad rámec memoranda (schváleno ZM) a není uzavřena smlouva o financování, resp. financování zmiňované vestavby není vyřešeno.

Nejsou nám ani jasná tvrzení, že kraj svými kroky šetří finanční prostředky města Karlovy Vary. Jak může kraj šetřit finance městu v rámci energetické náročnosti budovy související s provozem, když není dohoda o rozsahu, způsobu a ceně využívání sálu či prostorů Císařských lázní mezi krajem a městem. Dále musíme uvést na pravou míru informaci o projektu vestavby sálu. Zamýšlený sál je koncipován jako vestavba a kromě přípravy napojení medií a základových pilotů nedochází platným projektem k nutnosti bourání částí hotového díla, jak je opět mylně uváděno v reakci na otevřený dopis poslankyně Parlamentu ČR Jany Mračkové Vildumetzové.

S úctou

Mgr. Tomáš Trtek
1. náměstek primátorky Magistrát města Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.