Uhlíř (Trikolóra): Svobodu neporazí ani koronavirus. Braňme ji

04.05.2020 22:41

Doba koronavirová nebo covidová, epidemie a pandemie, chytrá karanténa, doba roušková, denní statistiky onemocnění a úmrtnosti, budoucí nezaměstnanost, zavírání firem, drobných obchodů a plošné zákazy pohybu osob i zastavení ekonomiky. A dále: Zákaz kouření v restauracích, EET, zrušení hotovostních plateb, šmírování lidí přes mobilní telefony a kreditní karty… To jsou a budou témata našich současných životů. Máte z nich také obavy a strach?

Uhlíř (Trikolóra): Svobodu neporazí ani koronavirus. Braňme ji
Foto: Trikolóra
Popisek: Trikolóra

Pozor na salámovou metodu

Vychytralé ořezávání svobod salámovou metodou je tu proto, aby lidé mohli reagovat pokud možno se zpožděním, neuvědomovali si okamžité důsledky, příliš se nebouřili a měli strach se svobodně vyjadřovat. Všimli jste si, že jakmile se objeví kritická připomínka, upraví se postup vlády tak, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá?“ Vláda si dobře uvědomuje, že stačí kousek povolit, ale otěže pro kontrolu veřejnosti tím rozhodně neztratí.

Veřejnoprávní masírka

To vše je umocněno vyvoláváním plošné paniky a strachu ze strany médií. Děje se tak po celém světě a u nás online ČT24 přináší celodenní virovou nálož informací, pochopitelně s patřičnou dramatičností. ČT24 se chlubí tím, že má nejvyšší sledovanost v historii a cíl je tak splněn. Sledovanost je tak hlavní cíl a udržování atmosféry strachu je vlastně vedlejší produkt, který se někomu hodí. Velmi chytře jsou zapojovány obavy o zdraví rodičů a seniorů, slabých a nemocných.

Ovládací tlačítko nefunguje

Stejně jako není naše ekonomika na knoflík od ovladače, tak ani naše svobody nefungují na prosté zapnutí a vypnutí jedním tlačítkem. Zavedené nesvobody a strach zde s námi budou možná měsíce a roky. Pro vládní aparát je to příležitost pro trénink obyvatelstva a skvělý lakmusový papírek na to, jak bude česká veřejnost reagovat. Takto přece funguje celý svět, a nejen naše maličká Česká republika. Alibismus a hra na spasitele, nahánění politických bodů a doslova skrývání se za roušky… Některých obav se česká veřejnost už jen těžko zbaví. Vybudování návyků sice stojí nějaké to úsilí, ale jejich odbourání pak úsilí několikanásobné. Chceme se smířit s tím, že nám budou některé svobody zcela zapovězeny?

Kdo tahá za nitky?

Co je skutečným zájmem, jak se to všechno vlastně seběhlo a kdo tahá za nitky v pozadí, se asi nikdy nedozvíme. Pokud ano, tak už může být pozdě a architektura systému, dokonce toho globálního, se nám naprosto změní před očima. Na místě je proto třeba obezřetnost, kritické myšlení a připomínky. Nebát se reakce okolí ani oficialit, ba naopak: Pokud je konstruktivní kritický dotaz brán jako obtěžování nebo vzbudí zastrašující reakci, je třeba zdvihnout prst a uvědomit si, že je na tomto stavu něco špatně.

Cenzura již všude kolem nás

Cenzura informací v migrační krizi zapříčinila, že jsme se také nikdy nedozvěděli, jakou úlohu hrály různé neziskové organizace, podporované vládními či jinými nevládními organizacemi a co bylo vyšším zájmem než národní bezpečnost a bezpečnost občanů evropských zemí. Cenzura byla, je a bude. Iluzí je myslet si, že by sociální sítě, zejména Facebook, byly nezávislé, přinášely vyvážené informace a člověk byl schopen si udělat jasný názor. Systém si vytvořil nástroje pro cenzuru a ovlivňování obsahu sociálních sítí v nejrůznějších zájmech. Facebook je nejvýznamnější celosvětová online síť a pokud nebudeme naivní, pochopíme, že vlády, bezpečností složky či bohaté zájmové skupiny mají tento segment plně pod kontrolou. „Facebook je a vždy bude zdarma“, hlásal Mark Zuckerberg na přihlašovací stránce své sítě do roku 2019. Nenápadně se potom toto heslo změnilo: „Je to rychlé a snadné“. S trochou nadsázky a ironie se dá souhlasit: Ano, Facebook si vás rychle a snadno omotá kolem prstu. Také v souvislosti s Facebookem vznikl nadužívaný termín Fake News, který módně omílají soukromá a bohužel i veřejnoprávní média. I to je totiž nástroj pro vyvolávání strachu ve společnosti a příležitost ukázat prstem na nepohodlného protivníka.

Zájmové skupiny si dělají, co chtějí a jeden příklad za všechny – z facebooku třeba celosvětově vymizely skupiny, které jsou kritické k rozvoji 5G sítí. Pokud jde o vyšší zájem, jsou skupiny lidí i jednotlivci nálepkováni a hodnoceni podobně, jako jsou bodováni obyvatelé v Číně „sociálně bodovým systémem“. Lidé jsou „šmírováni“ a jejich životy jsou směrovány přesně podle toho, jak systém vyžaduje. Naproti tomu v našich končinách udělí Facebook „ban“ a dočasně vás zablokuje v komunikaci. Ale není právě tohle jen začátek omezování? Svoboda na sociálních sítích je iluzorní, je v nás udržováno vědomí svobody. Ta je ve skutečnosti jen v naší malé sociální bublině proto, abychom si mysleli, že svoboda projevu stále existuje. Mimo tuto bublinu ale funguje celoplošné ovlivňování a podsouvání „těch správných“ názorů.

Bojujme za svobodu

Heslo, že za „svobodu by se mělo bojovat v každé době“, by nemělo zůstat jen prázdným výkřikem. Žijeme v době, ve které je nejvyšší čas se kriticky zamyslet nad tím, jak občan a jednotlivec může měnit své okolí, komunitu, společnost, nebo třeba i celý svět. Nesmíme se bát přijímat názory druhých i za cenu, že nekonvenují s těmi našimi. Člověk bez politického názoru neexistuje, ale čím víc názorů člověk ve svém okolí slyší, tím více se cítí svobodným a může své názory a postoje vytříbit. Vědomí názorové pestrosti a kritického vyjadřování jsou důkazem svobody. Nenechme se v žádném případě ovlivňovat a zastrašovat. Svoboda není prázdný pojem ani samozřejmost. Je to nejvyšší hodnota, kterou je třeba neustále hájit a bojovat za ni.

Ing. Dalibor Uhlíř
Trikolora hnutí občanů
místopředseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.