Unucka (ODS): Jezdit do práce zadarmo může od září více lidí

09.09.2019 17:56

Projekt Zaměstnanecká mobilita, díky kterému mohou i letos obyvatelé Karviné, Havířova a Orlové získat ODIS kartu na jeden rok zdarma, změnil od září podmínky. Tak, aby to bylo pro občany Moravskoslezského kraje výhodnější.

Unucka (ODS): Jezdit do práce zadarmo může od září více lidí
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Cílem programu je zastavit vylidňování Havířova, Karviné a Orlové, přilákat do těchto měst nové práceschopné obyvatelstvo, udržet mladé lidi v této oblasti a zvýšit mezi občany zájem o trvalé bydlení v této části Moravskoslezského kraje.  

„Možnost získat ODIS kartu zdarma v rámci Zaměstnanecké mobility mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové od roku 2017, kdy byl spuštěn pilotní program.  Za tu dobu jsme rozdali 209 ODISek. Lidé tak mohli ušetřit na cestování do práce i tisíce korun ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka s tím, že začátkem nového školního roku došlo v projektu k důležité změně. 

 „Stávající podmínky umožňovaly získat zdarma tuto kartu jen těm občanům, kteří mají trvalé bydliště v Karviné, Havířově nebo Orlové, případně v těchto městech pracují ve zdravotnických zařízeních. Vyslyšeli jsme hlasy lidí a program rozšířili. Cestovat do práce zadarmo budou nově moci nejen obyvatelé těchto tří měst, ale i ti, kteří bydlí v 9 okolních obcích,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

O ODIS kartu na rok zdarma tak mohou žádat také obyvatelé  obcí Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald. I po zářijové změně pravidel zůstává v  platnosti základní podmínka: Na ODIS kartu mohou dosáhnout pouze ti, kdo jsou zaměstnaní, a to na minimálně poloviční úvazek. Nemění se ani skupiny osob, pro které je ODISka určena, tedy absolventi SŠ, VOŠ a VŠ nejdéle do 1 roku od ukončení studia, a také ti, kteří se do vybraných měst a obcí přistěhovali po 1. 1. 2019 a zdravotničtí pracovníci, kteří tu pracují ve zdravotnickém zařízení. Pro absolventy a „přistěhovalé“ navíc platí podmínka mít v Karviné, Havířově, Orlové či okolních obcích trvalé bydliště. 

„Od začátku letošního roku jezdí s naší ODIS kartou zdarma více než 80 obyvatel kraje. Největší zájem o ODISky evidujeme v Karviné, pro tamní obyvatele bylo vydáno 28 karet. O kartu nejvíce žádají absolventi a cizinci, kteří u nás pracují a mají trvalý pobyt. Snad i tento krok dokáže pomoci dotčeným městům opustit poslední příčky v hodnocení kvality života, které v minulých dnech vyvolalo poměrně značné rozhořčení,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce