Urban (ČSSD): Z ligy na přebor. Jak zpět?

07.09.2013 12:15

Česká republika si v žebříčku konkurenceschopnosti zemí letos opět pohoršila, a to dokonce o sedm příček (náleží ji tak 46. místo).

Urban (ČSSD): Z ligy na přebor. Jak zpět?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Jde o dosud největší propad Česka v historii, ve fotbalové terminologii srovnatelný s propadem týmu hrajícího kdysi ligy mistrů do soutěže na úrovni okresního přeboru.

Za hlavní příčinu poklesu konkurenceschopnosti ČR označuje zpráva expertů WEF špatné fungování státu a jeho institucí. Lidé a podnikatelé institucím státu a vládě prostě nevěří. Nevětší problém předchozích středopravicových vlád tedy nebyl jen v tom, že nedokázali řešit problémy popisované ve zprávách ekonomů. Ale že svou neprofesionální personální a nesociální politikou značně poškodili samotnou funkčnost státu.

Aby bylo jasné. Pro mne sama o sobě konkurenceschopnost není žádným cílem či zlatým teletem. Je to ale nezbytný prostředek ukazující naši schopnost zachovat udržitelné zvyšování životní úrovně občanů této země. Z tohoto pohledu tedy pokles v konkurenceschopnosti dokumentuje rostoucí hrozbu, že Česká republika ztrácí atraktivnost, především pro své schopné lidi a firmy.

Ekonomové často uvádějí, že hnací silou zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti naší ekonomiky jsou především exportní odvětví. Export má pozitivní vztah k růstu HDP i k růstu zaměstnanosti. Doposud se exportní úspěchy ČR odvíjely především ze dvou klíčových faktorů – z maximálního využití výhody polohy našeho státu a z relativně levné, avšak kvalifikované pracovní síly. Tyto dvě nesporné kvality českých podniků přitáhly na konci devadesátých let a na počátku tohoto tisíciletí celou řadu významných zahraničních investic, které se staly důležitou hnací silou českého ekonomického růstu.

Globální svět se však rychle mění a nám musí být zřejmé, že výhody z levnější pracovní síly a polohy země jsou již do jisté míry vyčerpány. Budoucí prosperitu nám zajistí pouze schopnost přinášet nová řešení a zvyšovat přidanou hodnotu našich produktů a služeb. Co nám v tom brání? Nevstřícné podnikatelské prostředí, neprofesionální a nevěrohodné instituce státu, korupce, zhoršující se infrastruktura, klesající úroveň vzdělávání a nedostatečný rozvoj inovací. To už nijak nezachrání ani výhodná poloha v centru Evropy.

Pravicové vlády neměly schopnost, dostatek vůle, pokory, a ani profesionality nepříznivé trendy změnit. Také proto jde ČSSD do předčasných voleb s cílem prosadit dobře fungující stát.

Jeho základem musí být především kvalitně fungující instituce, které budou profesionálně sloužit občanům a daňovým poplatníkům. To hlavní co potřebuje Česká republika je opětovné získání sebedůvěry a víry, že slušnost a společná vize nám pomohou uspět ve složitém globálním světě. Že tým, který je na hřišti, hájí vždy zájmy této země. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Urban - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…