Urbanová (STAN): Naděje pro lidi v exekucích? Existuje. My všichni můžeme pomoci

02.09.2022 4:33

V České republice se dlouhodobě potýkáme s velkým počtem lidí, kteří jsou v dluhové pasti. Mají vícečetné exekuce a téměř nulovou naději na to, že by jednoho dne mohli být mimo vliv a působení exekutora.

Urbanová (STAN): Naděje pro lidi v exekucích? Existuje. My všichni můžeme pomoci
Foto: Starostove-nezavisli.cz
Popisek: Barbora Urbanová

Když na novely příslušných zákonů v minulém volebním období tlačil Jan Farský, nazval to “exekuční pandemie”. A přes to, že zejména jemu se některé posuny k lepšímu podařily, stále nemáme vyhráno. A to ani zdaleka. 

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

I proto jsme v Poslanecké sněmovně již podruhé schválili možnost odpuštění dluhů vůči státu. I při druhém milostivém létě (odehrávajícím se však na podzim) musí dlužníci projevit aspoň základní zájem o odpuštění dluhů, a je to tak správně. V čem ale jako stát, možná lépe řečeno jako společnost, selháváme, je v propagaci tak užitečného “nástroje”, v aktivním vyhledávání těch, kterých by se tato akce mohla týkat, v jejich motivaci. A co si budeme povídat, situace byla dovedena do takového stavu, ve kterém jsme nechali mnoho lidí tak dlouho, že už ani pomoc neočekávají, nechtějí, nevěří. A jestli je něco průšvih, tak to, že si tu aktivně vytváříme společnost, která nebude mít zájem podílet se na budoucnosti. Nedozírný problém.

„Při prvním milostivém létu se často mluvilo o nedostatku propagace. I nyní od neziskových organizací a dalších lidí z terénu slýcháme, že o takové možnosti, jak se zbavit dluhů vůči veřejnoprávním věřitelům se moc neví. Proto plánuje Ministerstvo spravedlnosti v nejbližší době rozeslání základních informací všem obcím. Právě starostové, kteří mají k lidem nejblíže, jim mohou nejlépe sdělit, co za jedinečnou příležitost mají. Více informací a podrobný návod, jak postupovat najdete na webu Ministerstva spravedlnosti - justice.cz,” - náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

I kvůli energetické krizi, kterou začínáme pociťovat úplně všichni, ale právě lidé s exekucemi nejvíce, jsme se v hnutí STAN rozhodli, že budeme propagovat každý nástroj, který by mohl pomoci byť jedinému člověku, který je v tomto systému jako v pasti. Milostivé léto II propagujeme pomocí plakátů, letáků (klidně si je také stáhněte zde), jezdíme s nimi do regionů. Já osobně jsem dělala propagaci ve své rodné obci Dolní Břežany, ale také v Jihlavě, materiály najdete i na Praze 13, na Praze 6, Praze 3, Praze-Libuši, těším se do Chrudimi, Mostu, České Lípy (tam bude setkání pro veřejnost 12.9. v 18:00), do Děčína, do Hradce Králové (kde bude 13.9. také možnost setkání), do Chomutova a dalších obcí a měst po celé republice.

Celá problematika ale potřebuje systémové řešení. To pomalu přichází, respektive, pokud to nepokazíme, mohlo by přijít a pomoct opravdu efektivně. Novela insolvenčního zákona. Oddlužení trvající jen 3 roky, snižovat bariéry pro vstup do něj. Bude to velký politický boj.. Ale za STAN víme, co přesně chceme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…