Urbanová (STAN): Navrhuji státní vyznamenání pro Pitharta, Kroupu, Bradyho, Kovyho a Michalika

02.02.2023 18:35 | Tisková zpráva

Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) podává v roce 2023 hned několik návrhů na vyznamenání, které budou ještě muset projít schvalovacím procesem Poslanecké sněmovny, aby v případě přijetí mohly být později odeslány k rukám nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Urbanová (STAN): Navrhuji státní vyznamenání pro Pitharta, Kroupu, Bradyho, Kovyho a Michalika
Foto: Starostove-nezavisli.cz
Popisek: Barbora Urbanová

„V minulých letech jsme zažili mnoho promarněných příležitostí ocenit ty, kteří se podíleli a podílejí na tom, abychom stále žili ve svobodné a demokratické zemi, pro které slovo “hodnoty” není prázdné. Všichni asi cítíme, že máme historickou šanci, jak na tyto chvíle zapomenout a naopak činy těchto osobností připomenout. Na oslavy 28. října letošního roku se těším o to víc," doplnila poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová ke svému záměru.

Poslankyně Urbanová navrhuje vyznamenat:

Petra Pitharta, kterému navrhuje udělit Řád Tomáše Garrigua Masaryka jakožto vyšší státní vyznamenání České republiky pro osobnosti, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Tomuto českému politikovi a vysokoškolskému pedagogovi, signatáři Charty 77, prvnímu předsedovi polistopadové české vlády v rámci federace a prvního předsedovi Senátu České republiky, který se jako politik i pedagog významně zasloužil o budování demokratických institucí našeho státu a zvyšování politické kultury i vzdělanosti v otázkách politiky, vyznamenání patří.

Daniela Kroupu, kterému navrhuje udělit Řád Tomáše Garrigua Masaryka jakožto vyšší státní vyznamenání České republiky pro osobnosti, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Tomuto politikovi a chartistovi jej navrhuje udělit za svou celoživotní činnost, která se významnou měrou zasadila o listopadové i polistopadové dění v české politice a vybudování našeho moderního svobodného českého státu.

Jiřího Bradyho, kterému posmrtně navrhuje udělit Řád Tomáše Garrigua Masaryka jakožto vyšší státní vyznamenání České republiky pro osobnosti, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Jiří Brady je přeživší politický vězeň 2. světové války. Jako jediný z celé své rodiny přežil holokaust a poté emigroval kvůli nesouhlasu s nastupujícím komunistickým režimem, usadil se v Kanadě. Později na základě příběhu jeho tragicky zemřelé sestry spoluvytvořil a celosvětově propagoval vzdělávací projekt Hanin kufřík. Díky jeho úsilí si celý svět mohl připomínat, jak zničující je nenávist a totalita, stejně jako příběhy českých židovských dětí, kterým bylo doslova zničeno dětství.

Karla Kováře alias Kovyho, kterému navrhuje udělit Medaili za zásluhy. Jedná se o českého youtubera a influencera, který svými videi a svým dílem přispívá k tomu, aby se mladá generace zajímala o dění kolem sebe.

Věslava Michalika, tragicky zemřelého bývalého starostu obce Dolní Břežany a náměstka hejtmanky Středočeského kraje, investora a vědce, kterému navrhuje udělit Medaili za zásluhy. Významně se zasadil o rozvoj své domovské obce a domovského kraje, vybudoval z ní „české Silicon Valley”, zasadil se o výstavbu výzkumných center minimálně evropského významu a propagaci českých vědců. Posunul vnímání veřejného prostoru díky vizionářskému přístupu k jeho využití, stejně jako využití odvážných architektonických řešení, které obdivují turisté z celého světa. Věnoval se také charitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice