Úsvit se distancoval od Kobzova protiislámského příspěvku

06.01.2015 19:07

Předsednictvo parlamentního hnutí Úsvit se distancovalo od prohlášení Jiřího Kobzy o muslimech a mešitách v ČR. Označilo ho za zbytečnou „bagatelizaci tématu". Kobza v příspěvku mimo jiné vyzýval k venčení psů a prasat v okolí mešit. Text loňského kandidáta hnutí Úsvit do Evropského parlamentu poté zveřejnil na Facebooku předseda hnutí Tomio Okamura. Není ale autorem, zdůraznil poslanec Marek Černoch, který prezentoval stanovisko předsednictva. Sám Okamura novinářům řekl, že dnes už by stejný text nesdílel. Uvedla to dnes ČT24.

Úsvit se distancoval od Kobzova protiislámského příspěvku
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

„Poslední sdílený příspěvek, jehož autorem není Tomio Okamura, je zbytečnou bagatelizací tématu a zastírá skutečný rozsah nebezpečí radikálního islamismu, který pro Evropu a západní civilizaci představuje," přečetl z usnesení předsednictva poslanec strany Marek Černoch.

Napříště mají být všechna vyjádření k zahraniční politice zveřejněna až po projednání stranickými orgány a poslaneckým klubem. Vedení Okamurovy parlamentní frakce zdůraznilo, že radikální islamismus považuje za zásadní celospolečenský problém. „Odporuje demokratickým ústavním principům západních zemí. Nadále se tomuto tématu budeme věcně a komplexně věnovat," přečetl z usnesení předsednictva poslanec strany Marek Černoch.

Kobza vedle diskuzí s muslimy či sdílení článků o „zvěrstvech islamistů" doporučil bojkotovat muslimské obchody, stejně jako „ignorovat obchodní řetězce, prodejny a restaurace, které se jim podbízejí tím, že nabízí halal pokrmy... Každý zakoupený kebab je jen další jeden krok k burkám," uvedl Kobza. Doporučil také v okolí mešit venčit „pejsky a prasátka" chovaná jako domácí mazlíčky.

Proti příspěvku se ohradil člen poslaneckého klubu Úsvitu Milan Šarapatka, který několik let v islámských zemích žil a podobná vyjádření považuje za nepřijatelná. „Islám i lidi, kteří ho vyznávají, znám velmi dobře. Taková zlehčující a vulgární přirovnání nebo názory, že bychom měli venčit prasata před mešitami, jsou pro mě absolutně nepřijatelná," prohlásil v reakci na Kobzovu výzvu. V Událostech, komentářích Šarapatka avizoval, že o svém setrvání v poslaneckém klubu Úsvitu se bude rozhodovat až podle stanoviska vedení strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.